Ännu en tråd med frågor om Underställ

Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Peter Nordlund » 2013-03-28/20:41

Jag har läst flera trådar om just underställ och aldrig köpt något för det finns så många och förvirringen är total...

Jag läste ett test i någon mc tidning för drygt ett år sedan där ett Craft underställ (syntet) blev bäst så jag noterade namnet och glömde bort det, men så idag gick jag förbi Alewalds i Sthlm och går in och frågar om dom har det, "Nej inte inne just för tillfället" blir svaret och innan jag vet ordet av står jag med händerna fulla av ett ställ från Icebreaker i Merinoull, det var såå tunt och sjukt mjukt, så nu står jag som ett får mellan två hö-tappar...

Känner någon till märket Icebreaker http://eu.icebreaker.com/on/demandware.store/Sites-IB-EU-Site/en/Home-Show?Locale=en
Är det något att ha?

Jag är väldigt varm av mig så OM jag köper ett ställ med långärmad tröja och byxor räcker det med det en varm sommar dag? eller har man något utanpå det som tar upp svetten? mc stället tar väll inte upp fukt från insidan eller?
Hur klär man sig när det är en vanlig sommar dag när man är varmblodig som jag?

Jag har nu ett allväder mcställ från Halvarsson av basic kvalitet.
MC: *MC Paus*
Katt: Elmo & Elvis
Användarvisningsbild
Peter Nordlund
 
Inlägg: 2297
Blev medlem: 2011-05-26/22:16
Ort: D5 - Strängnäs

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Gunnar Elmgren » 2013-03-28/21:21

Merinoull är bra på så vis, att det funkar även när det är fuktigt. En annan fördel är, att det inte luktar skunk efter en dag i värmen - nån timmes vädring så doftar det kanske inte viol, men det stinker i alla fall inte. Och det kliar inte, som vanlig ull gör.
Jag har ett underställ i Merinoull från Ullmax, prisvärt och fungerar bra både till MC-åkning och till skidåkning på vintern.
Däremot är det inte särskilt svalt. Är Du ute efter svalka, är det antingen siden eller bambu som gäller.
Något sidenunderställ har jag inte skaffat, men andra här på forumet talar sig varma(!) för det. Finns bl a hos SidenSelma.
Däremot har jag ett par ställ i Bambu, köpta hos Idefix Teko - de är svala och sköna, och luktar inte heller skunk om man vädrar dom dagligen. Nackdelen med bambu är, att det tar lång tid att torka om det blivit blött - det är knappt så det hinner självtorka över natten, om man hänger upp på en galge....

Jag har sällan något annat än understället under MC-stället. En extra tröja (tunn fleece) om det är kallt, men högst sällan något mer på benen. Jag vill gärna ha något långärmat under jackan, det är direkt obehagligt med bara t-shirt eftersom huden klibbar mot jackans insida/foder. Då är bambu skönt när det är varmt - siden är säkert också utmärkt, men det har jag som sagt inte provat själv.

Brukar ha med en tunn jacka eller tröja att ta utanpå understället, om jag vill ta av MC-jackan vid mat- och fikapauser eller när man parkerar och går en sväng - MC-jackan brukar få plats i toppbox eller sidoväska.
/// Gunnar Elmgren
R1200GS
F650GS
R90S
CRF250L
701 E
Hva M24
Användarvisningsbild
Gunnar Elmgren
 
Inlägg: 10768
Blev medlem: 2007-05-22/01:00

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Dennis Johansson » 2013-03-28/21:32

Coolmaxför varma dagar ?
någon som testat.
Ngn jag känner har testat strumpor och påstår att det är svalare i stövlarna

Luktar man ulmerkott i det?
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Bror Gårdelöf » 2013-03-28/21:32

Du har förmodligen läst, vad jag skrivit på andra trådar, så jag skall försöka att inte upprepa alltför mycket här. <BR><BR>Mina boxershorts för hojbruk är just av märket Icebreaker. De var dyra - 350:- styck, och jag köpte två - men de är värda vartenda öre! Som Du själv noterat, känns materialet som siden, och de är suveräna. Aldrig mera bomull på hojen! <BR>För sommarbruk har jag införskaffat två uppsättningar sidenställ, som faktiskt är billigare än motsvarande grejor från Icebreaker(!), men jag hyser inga tvivel om, att ett Icebreakerställ skulle fungera fint även under sommaren. (Jag hade faktiskt redan beställt ett Icebreakerställ i en butik men blev lurad, när den gick i konkurs!) <BR>Kompisen kör i liknande grejor (inte samma märke men lika tunt och sidenaktigt), och han är helnöjd även varma sommardagar. Jodå - han blir svettig, han också, men det rör sig inte om den där ångbastun innanför stället, när solen skiner. <BR>Vad mera är: När det blir kallare, tar han på dubbla lager av samma ställ, och då verkar resultatet bli ungefär, som när jag drar på Ullfrottéstället - mycket bra vår och höst. <BR><BR>Mimmi skrev (i somras?), att siden sommartid hade inneburit en komfortrevolution för henne. <BR><BR>Ett tips, som kan kännas pretentiöst i sin enkelhet: Köp ett Icebreaker- OCH ett sidenställ! Med dem bör Du ha det optimala för värme (siden), inte lika varmt (Icebreaker) och kyligare (båda!). Det kommer att kosta en slant, men utslaget på plaggens livslängd är det inte mycket att väsnas om. <BR><BR>En självklarhet är, att dessa plagg dessutom är utmärkta i många andra sammanhang. De funkar kalas vid vintersport, och denna kalla vinter har jag några gånger - när dagen bestått av allt från väntande på kalla, blåsiga perronger till sittande i varma sammanträdesrum (ibland med sådana kast ett par gånger samma dag) - haft sidenlångkalsingarna på hela dagen. De har varit helt suveräna; hållit mig tillräckligt varm utomhus utan att ha varit för varma inomhus. <BR>Så - som sagt - stirra Dig inte blind på prislappen. Du får, vad Du betalar för.<BR><BR>Bambu har jag ingen erfarenhet av. I övrigt instämmer jag med Gunnar: Alltid heltäckande underställ - även i värme. Och efter att jag köpte Rukka Armas-stället, har jag aldrig behövt mer än Ullfrottén - ens när kvicksilvet drar sig ner mot 5 grader. När det är kallare än så, kör jag som regel inte. <BR>Nu kanske Ditt ställ inte har lika bra innerbyxor/-jacka, och då kan det förstås vara läge för något mer under, när kvicksilvret kurar ihop sig. <BR><BR>Ett allvädersställ värt namnet tar väl inte direkt upp fukt. Avsikten är ju, att det skall ventilera ut den. Det sker dels genom andasmembranet och dels via ventilationsöppningarna - och de sistnämndas antal varierar påtagligt från modell till modell.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav RollOn » 2013-03-28/23:08

Intressant det här med olika slags underställ.

Ingalunda "expert" men bambu funkar fint för mig. Mjukt, skönt och ventilerande.
Pris: 30:- för tre par sockor, 40:- för boxer shorts och 160:- för ett underställ (långkallingar och långärmad överdel). Priserna gäller alltså på Ullared, på nätet kan man köpa samma grejor för betydligt högre priser...
memento vivere
Rolf Eliasson
R1200C & K1
(F650CS ibland.Frugans)
RollOn
 
Inlägg: 166
Blev medlem: 2010-05-11/16:14

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav HåkanH » 2013-03-28/23:55

Sommar och mc-kläder med alla skydd går egentligen inte ihop alls!
Antagligen är det väl fel på mig och/eller jackan men när temperaturen passerat +20, så formligen
rinner svetten...jag blir helt sjöblöt. Vid +10 till 15 funkar det däremot ganska bra!
Använder omväxlande tunt merinoullställ, bambuställ och Craft underställ (lager1) men det spelar
ingen roll vilket...jag blir lika svettig oavsett.
Har inte provat sidenunderställ ännu men ska skaffa ett till denna säsong!
Enda sättet att få lite svalka är att öppna dragkedjorna på ärmarna så det blir stora öppningar nertill.
Då blir det härligt drag när man kör!
När temperaturen däremot sjunker är det merinoullstället som håller värmen bäst/längst.
1200RT-11
Gammel blir du uansett - bli voksen er mer frivillig!
Användarvisningsbild
HåkanH
 
Inlägg: 1740
Blev medlem: 2006-03-15/01:00
Ort: D3/Alnö

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Ola Arvidsson » 2013-03-29/00:12

Håkan; om du har så stora problem med värmen så kan rekommendera dig att prova BMW:s Air Shell jacka. Bortsett från att den är snygg (och närapå självlysande) så är den helt underbar när det är varmt. När du tar ut fodret så fläktar det väldigt skönt så fort som du har kommit upp i lite hastighet (60-70 km/h). Det finns dock en nackdel med jackan och det är att om du tar ur fodret så tappar du även vattentätheten. Har haft jackan sedan 2010 och har aldrig ångrat mig. Kan väl också tillägga att jag tillhör den "varmblodiga" delen av befolkningen. I övrigt så kan jag hålla med om det som skrivits om bambuställens fördelar.
R1200 GS 2015
Distriktsombud D1
Ola Arvidsson
 
Inlägg: 137
Blev medlem: 2007-04-27/01:00

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Thomas Stadin » 2013-03-29/00:25

Så här gör jag och det fungerar.

Skydd - de mest ventilerade Dainese Wave. Alltså inte skumgummivärmarna som följer med stället.

Underställ - med tre olika underställ klarar du dig hela året runt.
1) Under de varmaste dagarna (+25 och uppåt) UnderArmour - HeatGear. Ett transparant underställ som verkligen KYLER ned kroppen. Det överlägset svalaste jag någonsin testat.
2) Under de allra flesta dagarna - Craft Zero eller Bambunderställ. Prisvärda ställ som fungerar när tempen är måttlig men de är alltför varma under riktigt varma dagar.
3) Merinoull eller ull för de kallaste dagarna.

Textilställ: Utgå från ett välventilerat textilställ med uttagbart membran. Jag kör Rally 3 och har alltid membranet uttaget såvida det inte ösregnar eller är minusgrader redan före start. Rallye 3 verkar vara tillräckligt svalt även varma dagar i kombination med 1).

Vid kall väderlek eller överraskande regn kompletterar jag med en tunn vind/regn/skal jacka och tillhörande byxor utanpå Rallye 3. Man vill ju inte stå i kalsongerna utmed motorvägen och försöka montera i membranet :)
I kombination med 1) - 3) och stället med uttagbart membran så har du allt som behövs för att köra alla dagar på året, från minusgrader till + 40C.

Observera att 1) är mkt svalare än att köra helt utan underställ

Det finns massor av dyra Rukkaställ mfl där det inte går att ta ur membranet och de fungerar ej i praktiken om tempen är över ca 20C oavsett om de kallas "allvädersställ" eller ej är de alltså mer som jättedyra "kallvädersställ".
D10 - Mölndal
CB400N
CBR1000RR
FE570
390 Duke
R1200GS LC
701 Enduro
Användarvisningsbild
Thomas Stadin
 
Inlägg: 3186
Blev medlem: 2010-03-03/15:17

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Bror Gårdelöf » 2013-03-29/02:31

"Kallväderställ" var en bra beskrivning av Rukka Armas! Den tar jag genast till mig - för där krävs delvis öppen "dragkedja" framtill, för att det skall bli drägligt varma sommardagar. Men då går dey trots allt an - och alla de där dagarna, då det är nordiskt sommarsvalt - alternativt vår- eller höstkyligt - firar det triumfer!
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Dennis Johansson » 2013-03-29/07:49

Jag har inget Rally 3 ställ, men ett Lindstrands som har ungefär samma princip. Och det är verkligen skönt.
Där ka man ju välja att köra med
1: Bara ytterstället
2: Ytterställ med både membran och foder
3: Ytterställ något av dem ovan.
Har man inget i ytterstället men även med membranet och öppnar alla ventilationer, då är det verkligen svalt

Men en fråga. Någon som testat Coolmax?
Funkar det och luktar det ulmerkott efter en tid?
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav crv » 2013-03-29/08:57

Dennis Johansson skrev:Men en fråga. Någon som testat Coolmax?
Funkar det och luktar det ulmerkott efter en tid?


Tyvärr Dennis! Jag märker ingen skillnad mot andra syntetställ eller sidenställ när man försöker bli sval.
Strumporna känns däremot mera fuktiga/klibbiga efter användandet.
Det är nog så om coolmaxen är behandlat med "anti bakterimedel" luktar den inte ulmerkott.


Skickat från min Sampung gtxllss med Pappatalk 0.0222
Johan Tammelin
Användarvisningsbild
crv
 
Inlägg: 265
Blev medlem: 2006-08-04/01:00

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Bror Gårdelöf » 2013-03-29/11:02

Och där har Du nog svaret. Naturfibrer - bomull, lin, ull och silke - är mer eller mindre porösa. Ull- (och - tror jag - siden-)fibern har en hydrofob (= vattenavstötande) yta och en hydrofil (=vattenvänlig) insida, som gör, att fibern dels inte känns så våt mot huden, och dels får en naturlig förmåga att transportera fukt. Den fungerar helt enkelt som ett mikroskopiskt rör, i vilket fukten av fysikaliska skäl går från fuktigare till torrare. Av något skäl, som jag inte känner till, innebär detta, att naturfibrer inte stimulerar till bakterieväxt särskilt bra - vilket är förklaringen till, att de kan bäras längre på kroppen utan att lukta illa. <BR><BR>Syntetfibrer är i regel massiva - om än tunna - vilket gör, att fukten transporteras på deras yta, och där verkar bakterier trivas förträffligt. Som bekant är det ju inte svett i sig, som luktar illa, utan den varma, fuktiga miljön blir en bra miljö för diverse hudbakterier - och deras restprodukter luktar INTE gott. <BR><BR>Om en fiber är "behandlad" för att inte lukta illa, finns skäl att fråga sig, hur många tvättar denna "behandling" klarar av, innan det som återstår är fibern i sig. Med naturfibrer, som inte behöver behandlas, uppstår inte problemet. <BR><BR>Ull och siden mår alltså bra av ett milt "återfettande" tvättmedel, som bevarar fiberns egenskaper, medan de mer aggressiva konventionella tvätttmedlen med tiden dels torkar ut fibern och dels gör den skör av andra skäl. <BR>(Här finns en avlägsen analogi med skinnplagg, som bör tvättas av fackfolk. När jag körde i skinn, var jag noga med detta, och det var alltid fascinerande att känna de nytvättade skinnplaggens lena, lite feta yta, när de hämtades från tvätteriet. Så är de också i utmärkt skick 10 år och 10 000 mil efter inköpet.)
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav HåkanH » 2013-03-29/22:55

Ola Arvidsson skrev:Håkan; om du har så stora problem med värmen så kan rekommendera dig att prova BMW:s Air Shell jacka.

Har Googlat och den ser ju riktigt snygg ut och man syns säkert bra!
Men var hittar man återförsäljare till dessa jackor i Sverige, ? Måste ju undersökas och prova rätt storlek.
1200RT-11
Gammel blir du uansett - bli voksen er mer frivillig!
Användarvisningsbild
HåkanH
 
Inlägg: 1740
Blev medlem: 2006-03-15/01:00
Ort: D3/Alnö

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Peter Nordlund » 2013-03-30/18:01

Ojoj vilken mängd svar och åsikter, jag är hemskt tacksam och skall gå igenom dem alla så snart jag jobbat klart på onsdag.
Tack så mycket för att ni delar med er av all er kunskap!!
MC: *MC Paus*
Katt: Elmo & Elvis
Användarvisningsbild
Peter Nordlund
 
Inlägg: 2297
Blev medlem: 2011-05-26/22:16
Ort: D5 - Strängnäs

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Bror Gårdelöf » 2013-03-30/18:38

Väl bekomme. Till vad jag skrivit ovan kan läggas, att jag naturligtvis gjort misstaget att köpa syntetställ i stället för fin ull/siden - och det har förekommit dagar, då jag helst inte velat ta av mc-stället alltför nära någon annan person! <BR>Nämnda syntetställ är nu skänkt till sonen, som åker snowboard/longboard - och således har nära till tvättmaskin och torkskåp efter avslutat "dagsverke". Så är inte alltid fallet, när man är ute på touring.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Fredrik J » 2013-03-30/21:40

Merionull och då inte minst Icebreakers produkter som håller en hög kvalitet, om än inte gratis, är utan tvekan min personliga favorit, funkar i såväl kyla som värme. Fast det är klart, i värme blir det varmt ;)

En fördel med Icebreakers produkter kontra många andra merino varianter är att de går alldeles utmärkt att tvätta i 60C med vanligt tvättmedel.
R1250GSA '20
R1200GSA '10 Såld
R1200R '07 Såld.
D10 Göteborg
Användarvisningsbild
Fredrik J
 
Inlägg: 734
Blev medlem: 2009-11-07/11:20

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Bror Gårdelöf » 2013-03-31/09:02

Jag tänker inte starta någon träta om det, men i andra sammanhang har jag blivit varnad för, att fina ullfibrer - och dit räknar jag definitivt dem i Icebreakers plagg - med tiden skadas av enzymerna i vanliga tvättmedel. Dvs man märker nog ingen skillnad i början, men det skulle inte förvåna mig, om plaggen efter upprepade tvättar blir mer kortlivade - sköra - pga enzympåverkan. <BR><BR>(För 20 år sedan fick jag ett par boxershorts av siden. De kördes i konventionellt tvättmedel och blev inte långlivade - vilket fick mig att dra den felaktiga slutsatsen, att det där om sidens styrka och hållfasthet var nys. Så är alltså inte fallet, men man måste sköta det rätt.) <BR><BR>Hur som helst är det bra nog, att Icebreakers plagg - i likhet med Ullfrotté - tål 60 grader.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Bror Gårdelöf » 2014-09-24/12:55

Ett praktiskt tips till Er, som funderar på att köpa sidenunderställ från www.sidenselma.se (för övrigt alldeles utmärkt att önska sig i julklapp): Den långärmade undertröjan har en rätt vid halslinning, vilket säkert är utmärkt, om man kör sommartid i Sydeuropa - men det kan bli lite svalt om hals-nacke, när det inte är rejäl sommarvärme här hemma.
Samma företag har en helpolo, som effektivt råder bot på det problemet. Min levererades idag, och den verkar klart lovande. Dock förefaller den aningen mindre i storlek än underställets tröja(???). Kragen var trång att dra över huvudet - men väl på plats sitter den perfekt. Dock kan det vara läge att fundera på en storlek större än underställets övriga plagg.

Passa på att beställa deras sidentvål och tvålnät samtidigt, så har Ni rätt sorts tvättmedel direkt. (Se inlägg ovan.)

Hur som helst - siden är sommarunderställ. Under vår- och höstkyla gäller Ullfrotté. Den tröjan har hög krage, så där är problemet löst från början.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Magnus von Melen » 2014-09-24/14:11

Jag köpte sidenunderställ i sommar. Funkade bra utan minsta spår av dålig lukt efter tio dagar i sadeln.
Men det duger ändå inte ihop med resten av min utrustning :(
Nästa alla övriga plagg är nedlusade med kardborrband så tyvärr är sidentröjan mer eller mindre förstörd.
Magnus von Melen
Stockholm
F800gsa
Användarvisningsbild
Magnus von Melen
 
Inlägg: 1617
Blev medlem: 2005-07-03/01:00

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Bror Gårdelöf » 2014-09-24/14:25

Nej, det är sant. Varken siden eller ull är kompatibla med kardborrband!

Dock - är Dina sidenplagg funktionsmässigt förstörda/trasiga - eller bara estetiskt åt pipan?
Mina Ullfrottéplagg blir rätt fort noppriga och skulle aldrig vinna någon skönhetstävling - men deras funktion är oförändrat god.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Magnus von Melen » 2014-09-24/14:53

Ylletröjan som varit med bortåt fem säsonger har i alla fall klarat misshandeln bättre.
Sidentröjan går förvisso fortfarande att använda men det har gått maskor här och var och den ser betydligt tråkigare ut än ylletröjan, som då varit med betydligt längre.
Magnus von Melen
Stockholm
F800gsa
Användarvisningsbild
Magnus von Melen
 
Inlägg: 1617
Blev medlem: 2005-07-03/01:00

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav P-O. Gunnar » 2014-09-24/23:29

Testa bambu! Klarar en vecka utan lukta skunk. Svalkar på sommaren, vid kallare dagar föredrar jag merinoull.
Only a Rider knows why a dog sticks his head out of a car window.
R1250GSA
Användarvisningsbild
P-O. Gunnar
 
Inlägg: 181
Blev medlem: 2010-12-29/17:17

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Kovlingen » 2014-09-25/05:25

Bror Gårdelöf skrev:Dock - är Dina sidenplagg funktionsmässigt förstörda/trasiga - eller bara estetiskt åt pipan?
Mina Ullfrottéplagg blir rätt fort noppriga och skulle aldrig vinna någon skönhetstävling

Nä det är väl ingen skönhetstävling ;) eller :?
Mitt bambuställ ser rätt sletet ut men fungerar fortfarande och har inga hål :)
R1200R
Användarvisningsbild
Kovlingen
 
Inlägg: 16847
Blev medlem: 2009-04-15/22:49
Ort: D3 Nära Sundsvall

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Bror Gårdelöf » 2014-09-25/07:23

Precis min åsikt! Vad gäller underställ för hojåkande, prioriterar jag definitivt funktion framför estetik. Dock gör alla inte så, och jag har - till min förvåning - fått en och annan kritisk kommentar om, hur Ullfrottéstället ser ut!
Det struntar jag förstås blankt i - för jag vet, hur bra det är.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Kovlingen » 2014-09-25/08:29

När jag köpte bambustället fick jag råd av kompisen HåkanH att köpa ett ställ med dragkedja
närmast halsen . Mycket bra då det inte blir några problem med att det inte sitter där det ska .
Även bra när det är varmt och man kan dra ner kedjan och glätta lite på jackan .
R1200R
Användarvisningsbild
Kovlingen
 
Inlägg: 16847
Blev medlem: 2009-04-15/22:49
Ort: D3 Nära Sundsvall

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Stefan Brolin » 2014-10-18/06:33

Har följt tråden och kan inte annat än instämma i både merinoullens och bambuns förträfflighet. Har dock inte testat siden.
Ett tips för er som använder merinoull, och vill att grejerna håller sig fina längre:
tvätta dem ALLTID med avigsidan ut, då slipper man nopporna som annars kommer efter ett tag.
Använder i princip inget annat än ull/bambu under mc-stället vare sig det är +2 eller +32...



Skickas från min iPad via Tapatalk
Stefan Brolin
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 2011-02-22/18:42

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Thomas Stadin » 2014-10-20/14:20

Viket tvättmedel rekommenderas till merinoull?
Om minnet inte sviker mig så gillar inte ull förekomst av enzymer i tvättmedlet.
D10 - Mölndal
CB400N
CBR1000RR
FE570
390 Duke
R1200GS LC
701 Enduro
Användarvisningsbild
Thomas Stadin
 
Inlägg: 3186
Blev medlem: 2010-03-03/15:17

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Mimmi » 2014-10-20/15:48

Hej!

Jag använder Y3 till mina ullunderkläder. Det är enzymfritt och är lämpligt till ömtåliga textilier.
(för sidenunderkläderna använder jag den speciella tvål som säljs av SidenSelma)
Marie-Louise Grückner
Nie die goldene Mitte,
immer volles Risiko!

Användarvisningsbild
Mimmi
 
Inlägg: 6452
Blev medlem: 2004-09-15/01:00

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav Bror Gårdelöf » 2014-10-20/18:20

Dito - när inte Siden Selmas tvål får göra tjänst också för ullplaggen.

Fintvättmedel är väl det väsentliga, eftersom dessa veterligen är enzymfria, men Siden Selma har måhända en poäng i, att deras tvål återfettar textilfibern.
(Under ett telefonsamtal påpekade dessutom deras mycket trevliga representant, att mer än en hojskruvare har upptäckt, att samma tvål är mer än utmärkt för att tvätta händerna, efter att man mekat. Den löser fet smuts bra utan att vara aggressiv mot hyn.)
Själv har jag ingen åsikt i ämnet - men ren såpa är också återfettande, bra efter mekande och mycket snäll mot huden, så det kan säkert äga sin riktighet med tvålen ifråga.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Ännu en tråd med frågor om Underställ

Inläggav aldabergr » 2014-11-02/22:03

Tänkte dela med mig av mina erfarenheter, kanske hjälper det någon.
Jag är inte bara en MC-åkare utan älskar outdoor-livet, uppväxt med utelivet som en naturlig del av livet. Kläder för mig ska vara praktiska och jag har alltid lager på lager, ligger i familjen när du är uppväxt på västkusten. Dvs regn och regn blandat med lite sol och massor av blåst. :)
Tyvärr verkar MC-åkningen tro att vi lever i en annan värld, i alla fall MC-klädestillverkarna. Mycket galet där i mina ögon. I alla andra sammanhang säger man så här;
Varmast nära kroppen
Lager på lager för att hålla rätt temp, plocka av lager när det blir för varmt.
Vatten och vindskydda yttest.

Så här gör ofast inte folk med mc-åkningen, varför?

Så för att ta det från början vad jag tycker är rätt:

lager 1, det närmast kroppen. Här gäller det att välja ett plagg som antigen håller dig sval, dvs en varm sommardag, eller varm, en kall vinterdag, men ALLTID torr! JAg älskar Craft, inte bara för att det är ett Svenskt företag utan för att de kan sin sak, har varit med sedan 70talet. Jag kör tex med Craft cool på sommaren. Där jag bor, Kiev i Ukraina, blir det ca 40grader varmt i skuggan på sommaren, 30 på natten. Då gäller det att ha ett svalt underställ. Du ska ALDRIG köra öppet, du bränner dig, blir uttorkat och så vidare. Detta är ett syntettsäll så det skapas dålig lukt, någon jag skiter högaktingsfullt i, säkerheten med mc-körning ligger i komforten. På vintern kör jag Craft Marinoull med > 70% ull, det håller dig torr, varm alltid. Ull är ett naturmatrial som anpassar sig, du kan i teorin ha det inomhus utan att bli jättevarm, lite som ett dunktäcke, det anpassar sig. Dessutom funkar det även om du skulle bli dyblöt, enbart ull som gör det.

Många rekommenderar silke, bambu och bomul, det är inget jag skulle göra, men alla är vi olika. Jag kör ju mycket blandat körning, on och offroad, och dessa naturmatrial torkar aldrig, utan du förblir blöt, något jag inte gillar. Att tvätta och torka dem under en längre resa tar tiiiiid!

Lager två, något jag använder svalare dagar, oftast Craft där med, men kan vara vilket ställ som helst, men det ska vara tunt, lätt och varmt.

Lager tre, MC-jackan, den ska ha alla de skydd du önskar, vara bekväm och sitta bra. Den behöver inte ha vindskydd, det blir nästa lager, och den ska ABSOLUT INTE ha ett vattenskyddande lager UNDER jacktyget som de flesta jackor har. Dvs liner-goretex. Helt galet, jackan blir nu blöt och tung, och får en kylande effekt. Ett annat problem med sådana jackor är att de inte funkar i varmare klimat, att kunna öppna upp lite räcker inte när du går över 30 sträcket.

Lager 4, vind och vattenskyddet. Ett extra ställ som vind och vattenskyddar dig mot alla element, men som du kan ta av när det inte behövs.

Som lager 3 och 4 finns det väldigt få alternativ idag, konstigt nog. Ett sätt är att köpa någon Mesh-jacka, eller Rukkas jacka med Cordura-airtyg och kompletera med någon extra goretexjacka, Klim har sådana tex, eller slå på den stora och dyra trumman å köpa Stadlers Evo system, alt Touratech's Companero. Jag kör touratech's, och det funkar väldigt bra när du kör året runt. Har temperaturer mellan 40 plus och minus 30.

Nu kör ju inte alla som mig, eller för den delen tycker som mig, men jag hoppas det kan hjälpa någon som står i tankarna att köpa nytt.
/Christopher
BMW F800GS -13
aldabergr
 
Inlägg: 16
Blev medlem: 2014-10-30/09:59


Återgå till Kläder och utrustning

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst