Sida 1 av 1

Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/10:44
av Måns Ulveståhl
Hur gör folket?
Ett mc-ställ som används tills det sönderfaller i molekyler, eller fler då omväxling förnöjer?

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/11:06
av Thomas Stadin
MC-ställ är dyrt och man kan spara mycket genom att handla när priset är gynnsamt. Att vänta tills läget är akut är ingen bra lösning.
Det finns heller inga universalställ och därför krävs olika ställ för olika ändamål. Det blir jäkligt dyrt att köpa alla på en gång. Om man istället skaffar ett nytt ställ av annan typ några år innan nuvarande är utslitet så "växer garderoben" så sakta.
Har samma strategi då det gäller annan utrustning som skydd, handskar, stövlar, hjälmar mm.

För egen del har jag tex börjat titta efter ett riktigt svalt sommarställ nu innan det jag har är utslitet.

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/11:28
av BrooklynS
Flera beg kvalitetsställ.

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/12:36
av Bror Gårdelöf
Jag körde i skinnställ de första sju åren = c:a 10 000 mil - alltid med mitt gamla ambulansställ i bra Gore-Tex-kvalitet i toppboxen. Det funkade utmärkt, och skinn är skönt.
Men det kom en dag, då jag dels fick en läcka i byxorna och dels hade insett, att reskompisarna i högkvalitativa textilställ verkade ha det mycket bra, oavsett väder. De behövde ju dessutom aldrig fatta beslut om "regnställ på eller ej" - där man ju irriterande ofta fattar fel beslut åt båda hållen.

Så det blev ett Rukka Armas - toppmodellen från den tillverkaren just då. Fördelar:
1. Man slipper fatta beslut om "regnställ på eller ej".
2. Stället har ett vidare temperaturspann än skinnstället, eftersom det dels har urtagbart foder, och detta dessutom har Outlastfunktion. När jag åkte i skinnställ, krävdes en extra ylletröja under jackan och fiberpälsbrallor plus långkalsingar under byxorna vår och höst. Så är inte längre fallet (och de får inte heller plats, när fodret är isatt). Nu är det Ullfrotté vår och höst, alternativt siden under sommaren. Mer behövs inte. De urtagna fodren väger "inget" och finns alltid i toppboxen.
3. Jackans externa krage/"inbyggda buff" är det bästa jag hittills upplevt, vad gäller att hindra vatten från att med tiden tränga in i halslinningen. Det lönar sig verkligen att ägna lite omsorg åt tätningen mellan den externa kragen och hjälmen! I vackert väder är nämnda krage mycket lätt att ta av, så får man det luftigare kring halsen.
4. Man kan tvätta stället hemma. Skinn bör tvättas av fackman, och det kostar.

Nackdelar:
1. Skinn är snyggare, skönare att ha på kroppen (när temperaturen är rätt), sitter tightare och ger veterligen det allra bästa skyddet vid kana på asfalt.
2. Mitt ställ är gjort för skandinaviska förhållanden. Att använda det i sydeuropeiskt sommarväder vore nog ingen höjdare. Det blir för varmt. Men det finns ju andra ställ, som är bättre för varmare förhållanden (men då förmodligen inte lika bra här hemma). Men skinnställ i Sydeuropa kan nog bli rätt svettigt också.
Halvarssons har ju t o m reklamdevisen "If it works in Scandinavia".

Notera, att detta inte är avsett som specifik reklam för just Rukka. Väljer man ett ställ med Gore-Tex-membranet laminerat till ytterskalet, får man som regel bra grejor, oavsett om det kommer från BMW, Halvarssons, Klim, Rukka eller Stadler - och det finns nog fler.
Som alltid gäller, att man får, vad man betalar för - och idealstället, som är optimalt både för ett regnigt Nordkap och en sommarresa i Sydeuropa eller Afrika, finns nog inte.

Ett alternativ, om Du gillar skinn, är förstås en konventionell regnoverall (utan Gore-Tex). Den är betydligt billigare och håller vätan ute alldeles utmärkt, men den håller förstås kroppsfukten inne också. Och Du har kvar beslutet "Regnställ på eller ej".

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/13:15
av Gunnar Elmgren
När jag räknar efter har jag 7 olika ställ, varav det är 3 st jag frekvent använder.
Tänker ungefär som Thomas - köper man när man kan göra ett "klipp" har man alltid något som är fräscht, och så är det såklart olika sorters ställ för olika förhållanden. 5 av mina ställ är textil, 2 är skinn.

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/15:03
av Thomas Stadin
Nackdelen med att göra som Gunnar och jag är att alla mc-ställ, hjälmar, stövlar och handskar mm tar en jäkla plats i gardeoben.
Vår filosofi är även tillämpbar då det gäller mc och de tar också en jäkla plats, men i garaget :)

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/15:55
av Måns Ulveståhl
Jo, jag upptäckte att det var "billigt" vid denna tidpunkt att köpa in årets utgående mode :mrgreen:

Jag köpte nyligen ett andra mc-ställ (textil årsmodell 2017) som ett komplement till mitt första (textil årsmodell 2016) så nu har jag två fräscha uppsättningar att variera med.
Mina "inbyggda" extra skydd (CE-nivå 2) kan fritt flyttas mellan mc-ställen då allt är Alpinestars, vilket jag tyckte blev en bra lösning.

PS
Att Gunnar var värst med ett mc-ställ per veckodag var föga förvånande :D
Storbritanniens BNP kommer att hoppa upp ett par % efter Gunnars senaste besök.

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/16:22
av Magnus Mörtling
I vår klädkammare hänger 9 kompletta ställ... Hmm... 10 kanske det är. Eller fler. Det är iallafall 4 textilställ och resten skinn.
Personligen har jag "bara" tre.
Övriga är till fru och barn.
Finns otroliga fördelar med att ha flera barn i samma storlek om man skall ha med dem på hoj. Alla måste inte ha eget ställ då bara en åt gången åker med.
Klim Badlands är bra men jag får väl knö på mig skinnet igen om man skall köra Bagger med stil! 8-)

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/16:32
av Kovlingen
Glöm inte skinnvästen med fransar Magnus ;)

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/20:41
av BigFootPat
Jag har ett textilställ i GoreTex (Rukka Cosmic) som fungerar precis som Brors, med urtagbart foder, krage m.m. Cosmic har dessutom ventiler på bröst, rygg och lår för att få in mer luft när det är en varm sommardag här i nord. Rör sig temperaturen över ca 25, har jag ett textilställ som släpper genom luft genom hela materialet – Rukka AiRider. Det var mycket behagligt i alperna och Sydeuropa i fjol somras när det var värmebölja. Men det är förstås inte vattentätt.

Sedan har jag kevlarjeans och skinnjacka för de gånger man vill ta en tur på stan och kanske gå ärenden.

Mycket nöjd med den här uppsättningen.

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/21:01
av Assar
Min garderob ...

För långtouring: Ett Klim goretex som gör att jag slipper släpa på regnställ och alla beslut om av/på.
För kortare (dags)turer där jag har hyfsad koll på vädret: En skinnjacka och skinnbyxor, alternativt mc-jeans. Svalt och skönt när det är varmt, men skinnet kan även användas med lite varmare under. När det är varmt är det underbart med bara en långärmad funktionströja under skinnjackan.
För pendling till jobbet: Ett lösare textilställ som kan dras utanpå kontorskläderna utan att skrynkla dem alltför mycket.
På fötterna: Ett par goretex-boots samt ett par mc-sneakers för kortare turer i varmare väder.

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-12/21:10
av Kovlingen
Måns Ulveståhl skrev:Hur gör folket?

Jag funderar på om efter att ha läst inläggen i tråden kan vara representativt .
Ser mer ut att bli en tävling om vem som har flest antal .
Att ha 10 ställ och ny hoj är ju något som en del kan bli impad av :mrgreen:

Re: Ett eller fler mc-ställ?

InläggPostat: 2017-10-31/17:38
av DustRat
Jag köper sällan nya mc-ställ, dock när behovet kommer försöker jag pricka in en bra "deal" lite "off season". Prylarna köps vi olika tillfällen och används gärna nästan ända fram tills dessa kasseras.

Men även jag har genom åren lyckats få till en garderob, dock inte så stor som andras här på tråden. Då kan jag välja efter behov och tycke. Exempelvis har jag tre (ganska slitna vid det här laget) uppsättningar stövlar, vilka det ena paret klarar tjockare strumpor nu när det är något kallare väder.

Vidare kan jag alternera ett av mina ställ genom att ersätta originalskydden med lös skyddsväst, hårda knä- och höftskydd lämpliga vid exempelvis en grusåkarträff.

När det gäller hjälm, behöver jag bara en "all round-funktionell" kruka åt gången. Så den byts ut vid behov och helst då när en bra "deal" dyker upp.

Väljer man prylar av god kvalitet, tror jag mig veta att dessa håller längre.