"Where to invade next" av Michael Moore

Kategoriregler
Utrymme för recensioner.
Vänligen håll trådämnet - kladda inte ner tråden...

"Where to invade next" av Michael Moore

Inläggav Bror Gårdelöf » 2018-01-11/20:57

Michael Moore målar med breda penseldrag, och han väljer sina vinklar - vilket inte hindrar honom från att göra bra filmer.
I denna börjar han med, att USA inte vunnit något krig sedan andra världskriget - men däremot förlorat flera och ställt till med allsköns elände på diverse ställen på klotet.

Alltså ger han sig iväg på en enmans invasionstur för att stjäla bra idéer. Han börjar i Italien (avspänd livsstil, långa, betalda semesterperioder, god mat och generösa föräldraförmåner - dessutom ett besök i Ducatifabriken, inklusive intervju med chefen Claudio Domenicali), fortsätter till Frankrike (skolmat i gourmetklass), Finland (i världstopp avseende skola), Slovenien (gratis högskoleutbildning), Tyskland (dito plus ett mycket medvetet bibehållande av kunskapen om landets historiska illdåd), Norge (vars kriminalvård verkar unik), Tunisien (muslimskt land, där det islamistiska partiet frivilligt avstod från makten, när folket så krävde, och där såväl familjeplanering som preventivmedelsrådgivning är självklart, och kvinnorna själva får välja, hur de klär sig), Island (som fick världens första kvinnliga president, och hade en enda bank, styrd av kvinnor, som inte kraschade) - och så vidare. "Fri sjukvård" är något av ett mantra.

Han gör också upp med den amerikanska vanföreställningen, att landet har låga skatter. Det är i och för sig sant, men om man jämför alla andra avgifter, som en amerikan måste betala, men som i de flesta andra länder går under benämningen "skatt", betalar amerikanen mycket mer - om han/hon har råd.

(Detta påminner mig om en konferens, som jag deltog i för kanske 15 år sedan. En finsk professor hade studerat, hur stor andel av BNP, som ett antal länder lägger på hälso- och sjukvård. USA lägger c:a 15 %, medan "västvärlden i övrigt" lägger c:a 10 %. Alltså borde USA ligga som ohotad etta, vad gäller folkhälsa. Sanningen? Artonde plats. Det finns länder i Afrika, som har bättre folkhälsa än USA!)

Avslutningen är magnifik - för alla de goda idéer, som han "stjäl" med sig hem till USA, kommer från början från ..... USA!

Den finns på SVT Play. Se den!
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 12830
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Återgå till Recensioner

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst