"Torsk" av Mark Kurlansky

Kategoriregler
Utrymme för recensioner.
Vänligen håll trådämnet - kladda inte ner tråden...

"Torsk" av Mark Kurlansky

Inläggav Bror Gårdelöf » 2016-04-05/21:33

Detta (Ordfront förlag, ISBN 91-7324-630-1) är ännu en bok, som jag aldrig skulle ha kommit på tanken att läsa, om inte en bekant satt den i mina händer. Amerikanen Mark Kurlansky arbetade tidigare som fiskare, innan han blev journalist och bland annat skrev denna bok - med undertiteln "En biografi om fisken som förändrade världen".
Synvinkeln är - föga förvånande - amerikansk, med tonvikten lagd vid fisket på The Grand Banks utanför Nordamerikas östkust. Cape Cod har inte fått sitt namn för inte!
Samtidigt får läsaren veta, att vikingarna kunde konservera torsk, vilket var en förutsättning för bland annat de färder, som ledde till såväl Island som Grönland och den nordamerikanska kontinenten.

Vad i alla fall jag inte visste var, att baskerna(!) redan före Columbus hade hittat till The Grand Banks och där bedrev ett mycket inkomstbringande torskfiske - men eftersom de inte ville avslöja sin guldgruva, talade de inte om, var den låg. Insaltad torsk har - genom seklerna och än idag - en betydligt starkare ställning som stapelföda i medelhavsområdet än hos oss, vilket väl bäst illustreras av den portugisiska nationalrätten bacalão - som lär vara en förvrängning av kabeljo!

De engelska kolonisatörerna längs den nordamerikanska östkusten bedrev ett framgångsrikt torskfiske - och irriterades av Londonregeringens regelverk, som hindrade dem från att utveckla fiskets fulla ekonomiska potential, vilket med tiden blev en mycket viktig orsak, till att kolonierna bröt med England och förvandlades till USA. ("The Boston Tea Party" var mera en symbolhandling, som löste ut den konflikt, som legat och pyrt sedan ett par generationer.)

Fiskare har ett högriskyrke - vilket särskilt var fallet för amerikanska och kanadensiska fiskare långt in på 1900-talet, när fisket fortfarande bedrevs från små doreys, vardera med två - eller en - fiskare i, som skickades ut från större moderfartyg. Arbetet var mycket hårt, och dödligheten bland dem var tio - tjugo gånger högre än för anställda i mer konventionella riskyrken. Än idag är den betydligt högre, om än av andra orsaker än förr.
(På Bohusläns Museum i Uddevalla finns förstås en avdelning om båtbyggeri. Förutom den klassiska ekan i olika bohuslänska varianter finns där även en dorey - på bohuslänska doris. Till skillnad från de mycket välbyggda ekorna var dorisen snarast ihopsmäckt - av billigt virke, och den ser ut därefter. Men den var så billig att bygga, att den efter behag kunde huggas upp och ersättas med en ny.
Tanken på att i ett så dåligt flytetyg befinna sig ute på The Grand Banks fyller i alla fall mig med djupt obehag.)

Så länge fisket bedrevs från segelfartyg och roddbåtar, föreföll fiskbeståndet outtömligt, men när man väl fått tillgång till först ångmaskiner och sedan dieselmotorer, samtidigt som djupfrysning ersatte tidigare metoder med torkning och saltning, blev fartygen mångdubbelt större än tidigare. De kunde därmed dra enorma trålar, som levererade fångsterna till stora fiskeindustrier. Resultatet känner vi till: Utfiskning, som lett till hårda restriktioner för att hindra, att torskbeståndet försvinner fullständigt. (Under båda världskrigen förvandlades ett stort antal fiskefartyg till örlogsfartyg, och fisket blev en bråkdel av tidigare. Detta ledde till, att fiskbeståndet repade sig snabbt - men efter krigssluten blev det än värre!)
Kurlanskys skildring av, hur världens stora fiskenationer betett sig efter andra världskrigets slut, är djupt deprimerande läsning. Ingen aktör verkar inse det självklara - internationell fiskevård värd namnet. I stället verkar alla inställda på att a) roffa åt sig så stor bit av beståndet som möjligt, samt b) skylla alla problem på andra nationers fiskare!

Sammanfattningsvis hade jag fram till nu aldrig funderat på att läsa en bok med detta ämne, men den är utmärkt skriven och mycket läsvärd.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17091
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Återgå till Recensioner

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst