En av Peter Englunds många intressanta essäer är Kring Ray Kroc och hamburgarens historia.
Bröderna Richard och Maurice "Mac" McDonald hade börjat med ett litet korvkök 1937. Affärerna gick utmärkt, så de byggde en ny, inte särskilt stor, åttakantig restaurang, 180 kvadratmeter, i San Bernardino, Kalifornien.
Från början hade de åtskilliga rätter på menyn, men med hårdnande konkurrens tänkte de om - och kom fram till konceptet med ett fåtal, hårt standardiserade varianter på hamburgare, som kunde tillagas snabbare, bättre och till ett lägre pris än någon tidigare varit med om.
Där kunde historien ha tagit slut, för bröderna McDonald var nöjda med, att affärerna gick alldeles utmärkt och såg inget behov av att utvidga företaget. Men en varm julidag 1954 åt den kringresande försäljaren Raymond Kroc där - och insåg konceptets möjligheter. Resten är historia.
Michael Keaton kan väl inte åstadkomma en dålig rolltolkning, även om han försöker. Att se honom som Ray Kroc låter intressant. SVT1 i kväll kl 21.00 eller på SVT Play.
(En kuriosadetalj, som nog inte finns med i filmen, är, att Kroc, 17 år gammal, varit ambulansman under första världskriget - "i samma kompani som en en udda ung man som tillbringade huvuddelen av sin fritid med att teckna: hans namn var Walt Disney".)