Gunnar Elmgren skrev:Tack Bror, Du förekom mig genom att starta denna tråd för oss Whisk(e)y-älskare!
För min del började det djupare whiskyintresset, då jag på min 50-årsdag förärades några flaskor med gyllene innehåll av utsökt smak och kvalitet - innan dess hade jag förvisso gärna druckit whisky, men utan att egentligen kunna något.
Bror Gårdelöf skrev:Nyligen föreslogs på annan tråd, att en whiskytråd borde startas på Forum - En utmärkt idé, som härmed förverkligas. Invändningen, att man inte bör diskutera alkohol på en motorcykelklubbs hemsida, finner jag irrelevant. Som jag tidigare skrivit i Bumsen, hör alkohol och mc-körning inte ihop. Punkt. Däremot finns inget hinder för måttlig förtäring av sådana drycker - för den som så önskar - när hojen parkerats för kvällen. <BR><BR>Noteringarna om Black Grouse på annan tråd nyligen instämmer jag i, liksom samma firmas "Port Wood Finish". Att whisky blir extra god, om den lagras på nya sherryfat, vet alla, som druckit The Macallan - och Famous Grouse lagras alltså i stället på portvinsfat med mycket lyckat resultat. <BR><BR>Inom avdelningarna exklusivare sorter hittade jag före jul en Isle of Jura Cask Strength, som inte var billig - men värd varenda krona! <BR><BR>Med detta är tråden startad - och vi får se, vad webbmaster anser. (De, som inte gillar whisky eler samtalsämnet ifråga, behöver ju inte läsa tråden.)
Gunnar Elmgren skrev:Det kanske ändrar sig vartefter jag lär mig mer, den som lever får se!
Gunnar Elmgren skrev:passar bra före maten en kylig vinterkväll!
Bror Gårdelöf skrev:Vanlig Laphroaig är mer än god nog
Putte Johansson skrev:Första och enda gången hon testat Laphoraig, tog hon en ytterst liten smutt, ställde tillbaka glaset med en smäll och myntade föralltid uttrycket - Nej tack, jag dricker inte vårtmedel.
Bror Gårdelöf skrev:Om hon får prova den spädd med minst lika stor del vatten, kanske hon ändrar uppfattning. Det blir en helt annan dryck.
Bror Gårdelöf skrev:Putte Johansson skrev:Första och enda gången hon testat Laphoraig, tog hon en ytterst liten smutt, ställde tillbaka glaset med en smäll och myntade föralltid uttrycket - Nej tack, jag dricker inte vårtmedel.
Om hon får prova den spädd med minst lika stor del vatten, kanske hon ändrar uppfattning. Det blir en helt annan dryck. <BR>Sedan är det en annan sak, att Du inte nödvändigtvis behöver truga i henne Laphroaig. <BR>Alternativet - att reservera flaskan för eget bruk - är ju inte så dumt.
Gunnar Elmgren skrev:De där whiskyprovarglasen ska tamejtusan införskaffas - ska bli intressant att se om skillnaden är så stor som många hävdar! Jag har några olika typer av whiskyglas - de raka, tjockbottnade är ju "klassiska whiskyglas" men jag föredrar faktiskt mina kupade med lite tunnare botten och "spets" under, som gör att glaset lutar när det ställs ner.
http://www.interiora.se/Alfabetisk/Glas/Whiskyglas/Bar-whiskeyglas-rundad-botten-6-pack.htm?gclid=CM2n4b_Yh6cCFcOJDgodwR7kdw
Göran Persson skrev:Till Bror,Gunnar och Putte Kul att ni hittat ett nytt ämne som tilltalar mig mer än oljetrådar
Kovlingen skrev:Jag fick en sådan flaska för några år sedan när jag fyllde år och innehållet skall nog inte
blandas med annat än saliven och magsyran .= 5 propellrar .
Fredric Fredricson skrev: Mina favoriter är bland annat whisky från Islay som Bowmore, Bruchladdich och Lagavulin. Alla Islay whisky är rökiga, det sägs att det är för att dölja sältan som kommer från närheten till havet men hur det är med den saken vet jag inte.
Röksmaken på Islay whisky kommer ifrån att malten, innan den blir till mäsk, torkas den i rökiga rum.
Ibland är dessa "Single Cask" dessutom ofiltrerade, men vad det skulle göra för skillnad vet jag inte.
... som skottarna säger "Never sleep with another man's wife, never water another man's whisky".
PoG skrev:Men samtidigt, whisky är lite som vin Situation, omgivning, sinnesstämning och annat påverkar upplevelsen mycket.
Bror Gårdelöf skrev:För kanske 15 år sedan innehöll julnumret av The British Journal of Anesthesia en artikel, som mycket seriöst tog upp frågan, huruvida folk i ett blindtest verkligen kunde känna skillnad på blended och single malt whisky.
Marie skrev:Jag undrar bara hur i håken ni kan få ner sånt fårpiss?
sen kan det väl kvitta om det handlar om skotska, irländska eller amerikanska får....
Fredric Fredricson skrev:Marie skrev:Jag undrar bara hur i håken ni kan få ner sånt fårpiss?
sen kan det väl kvitta om det handlar om skotska, irländska eller amerikanska får....
Svårt att svara på efter som jag aldrig druckit fårpiss och det skulle förvåna mig om det smakade som whisky, men jag får väl böja mig för din expertis inom området.
/Fredric
Det är en åsikt som är helt OK att ha, även om jag kan tycka att det är lite snålt att bara ge whiskyn en enda chans. Det kanske var en dålig whisky Du provade, eller fel serverad, eller vid fel tillfälle.Marie skrev:Inte jag heller, men den gången jag smakade whisky, tyckte jag att den smakliknelsen kändes mest träffande. Fullständigt odrickbart.
Torgeir Nilsen skrev:OT i en OT tråd!? Vi är faktiskt många som inte tycker om whisky trots att vi nyttjar alkohol.
Personligen är det finkelsmaken, som tydligen skall finnas, som jag inte tycker om.
Min bror som är whiskykonessör har försökt övertyga mig medelst provsmakningar av otaliga
varianter men det går inget vidare. Men jag ger inte upp, kanske hittar jag "min" smak.
Det kanske är att svära i kyrkan men jag älskar irish-coffey på nattkröken.(Jag vet, spola kröken)
Däremot är jag rätt duktig på att ortsbestämma Skogsstjärnan, det är hårdare/mjukare
vatten, jästigare jäst eller sockrigare socker i olika landsdelar.
Tycker det är fantastisk läsning och eran kunskap och kärlek till denna dryck är beundransvärd.
Torgeir Nilsen
Torslanda
Torgeir Nilsen skrev:OT i en OT tråd!? Vi är faktiskt många som inte tycker om whisky trots att vi nyttjar alkohol.
Personligen är det finkelsmaken, som tydligen skall finnas, som jag inte tycker om.
Bror Gårdelöf skrev:Tips: Irländsk whiskey - som Jameson eller Paddy - eller kanadensisk. De är mycket mjuka och "rena" i smaken - rimligen tämligen finkelfria. Paddy har dessutom en närmast fruktig smak. Hur man bär sig åt för att få fram den i en kolonndestillationsprocess, har jag ingen aning om! <BR>Med andra ord: Irländsk whiskey duger till mycket mer än Irish Coffee. <BR>Fast det är klart - har Du hittat andra drycker, som Du gillar bättre, så är det väl bara att fortsätta njuta av dem.
Peot skrev:Bruichladdich. På sistnämda inköptes en 17-åring som det fortfarande finns en skvätt kvar av.
Det är luften i flaskan som "förstör" wiskeyn så vartefter hon tog ett glas så fyllde hon på med glaskulor för att ha så lite luft som möjligt i flaskan.
Undrar hur min skväll mår...?
Putte Johansson skrev:Jag kommer aldrig att glömma det och kommer nog aldrig ta mig en fylla för att döva något annat igen.
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 1 gäst