Jag kan inte undanhålla er min senaste komposition i köket. Bjöd Monica på denna maträtt häromdagen. Det blev minst sagt succsé. Dock misslyckades jag totalt med såsen och efterlyser från er recept på en god sådan. Monica räddade situationen genom att hälla ut min sås och fixa till en egen som jag tvingades tycka väldigt mycket om.
Så här gör man laxwallenbergare á la Weglert, för två. Kräver absolut gott vitt vin gärna torrt.
ca 400 gr laxfilé som finhackas med kniv. Ej mala.
5 st äggulor
ca 1- 1.5 dl vispgrädde (inget fusk här)
1/2 tsk ljus fransk senap
1 msk ströbröd
1 msk bubbel (sockerdricka, soda el moserande vin) Ökar pösigheten.
1/2 handpressad citron
Var försiktig med kryddor i övrigt. Salt, vitpeppar mm i små mängder.
Blanda allt till en smet. Den kommer att vara mycket lös, nästan
rinnande.
Värm en stekpanna till medelvärme och lägg sedan i smör eller
Bregott. Låt smöret fräsa men ej ta färg.
Häll i smeten och låt den bilda fyra högar som försiktigt
plattas ut till 2 cm tjocklek "pannbiffar".
Stek på medelvärme (obs ej het panna) några minuter
på varje sida.
Om detta faller väl ut emotses förslag till god sås.
serverar med kokt eller pressad potatis alt ris.
Tillagningstiden är extremt kort så blanda smeten först
när potatisvattnet kokat upp. Allt blir då klart
samtidigt.
Lycka till
God kväll
Thomas Weglert