"Statsministermordet", Hans-Gunnar Axberger

Kategoriregler
Utrymme för recensioner.
Vänligen håll trådämnet - kladda inte ner tråden...

"Statsministermordet", Hans-Gunnar Axberger

Inläggav Bror Gårdelöf » 2022-04-25/19:29

Den, som under andra halvan av 1970-talet gick in på en vårdcentral och bad att få se katastrofplanen, skulle kanske ha fått vänta lite, medan den letades fram. På ett sjukhus akutmottagning hade det förmodligen gått snabbare.
En kritisk granskning skulle kanske ha avslöjat brister, men det fanns en plan, för hur olika inrättningar skulle agera. Ur mitt regionala perspektiv illustrerades detta utmärkt vid tågolyckan i Sya, strax öster om Mjölby, 1975 - och något decennium senare vid tågurspårningen på Tullbron i centrala Linköping. I båda fallen genomförde polis, räddningstjänst och sjukvård insatser, som veterligen inte kritiserades särdeles mycket.

Men när Sveriges statsminister mördades 1986 fanns ingen plan! Och det mesta gick snett från början.
De första poliserna på plats agerade inte enligt sedvanliga rutiner - avspärrning av brottsplatsen mm, så den kriminaltekniska delen fick vissa brister. De två kulorna hittades av privatpersoner, som lämnade in dem till Polisen!
I ledningscentralen uppstod snabbt oklarhet om, vem som hade ledningsansvaret!
När Ingvar Carlsson m fl anlände till Rosenbad efter halvannan timma, fanns inga poliser på plats! (OM skotten på Sveavägen hade varit inledningen på ett större attentat mot Sveriges regering, kunde det ha gått mycket illa. Nu var det inte så, men i dessa tidiga timmar visste man inget.)
Och så vidare.
I ett TV-program några månader efter mordet påpekade en italiensk korrespondent, baserad i Stockholm, att tryckpressarna i Milano gick med nyheten om mordet, innan Stockholms Central och Arlanda spärrats av!

Det mesta ovan är mina egna reflexioner - som bekräftas till fullo av rubricerade bok. Omslagsfliken presenterar författaren så här: "Hans-Gunnar Axberger är jurist och var ledamot och huvudsekreterare i den kommission som granskade utredningen av statsministermordet på 1990-talet. 2007 valdes han av riksdagen till justitieombudsman, JO, där polis- och åklagarväsendet ingick i hans ansvarsområden. Han blev efter detta professor i konstitutionell rätt.
Hans-Gunnar Axberger är publicistiskt verksam och har haft flera uppdrag i mediebranschen, bland annat som Allmänhetens pressombudsman."

I egenskap av dess sekreterare skrev Axberger granskningskommissionens tusensidiga betänkande, som lämnades in efter midsommar 1999. Hans bok är en svidande vidräkning med, vad som under 34 år åstadkom 3 600 pärmar och kostade över en halv miljard - utan att nå något särdeles resultat. Och han kan verkligen skriva! Humorn är bästa tänkbara, fullständigt kruttorr, vilket gör kritiken så mycket vassare.

Som regel är det dumt att återge en boks slutord, men detta är ett undantag. Åklagaren Krister Peterssons utpekande av "Skandiamannen" Stig Engström som gärningsman får Axberger att avsluta så här:

"Det är en gåta varför mordutredningen avslutades så osakligt, förnuftsvidrigt och laglöst. Det födde nya konspirationstankar, men kanske är det mest sannolika ändå att den lilla och som det verkar isolerade utredningsgruppen var så övertygad om sin lösning att de inte förstod att omvärlden inte skulle godta den utan bevis.

Riksåklagare, Säpochefer och andra har vittnat om, att det de varit med om under mordutredningen gått utöver deras vildaste fantasier och värsta farhågor. Villospår, rättsövergrepp, myndigheter i öppen konflikt, smuggling, olaglig avlyssning, privatspanande politiker, kriminella polischefer, och så vidare - efter åren av små och stora katastrofer i statsministermordets spår trodde man inte att det skulle kunna bli värre. Men det överträffades efter 34 år när en av riksåklagaren förordnad ämbetsman, utan bevis och med regeringens tysta bifall, sänkte en postum dom över en sedan decennier avliden människa.

Det var den svenska rättsstatens slutliga kapitulation inför ett statsministermord den varken förmått förebygga eller utreda.

Det är hårda ord, jag vet. Beskriv det gärna vackrare, den som kan."

De 367 sidor, som leder fram till dessa slutrader, är milt uttryckt läsvärda!
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17091
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Återgå till Recensioner

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst