"Denna dagen, ett liv" av Jens Andersen

Kategoriregler
Utrymme för recensioner.
Vänligen håll trådämnet - kladda inte ner tråden...

"Denna dagen, ett liv" av Jens Andersen

Inläggav Bror Gårdelöf » 2016-04-11/07:48

1977 kom Margareta Strömstedts biografi över den mångåriga vännen Astrid Lindgren.
Nästan fyra decennier senare var det dags igen. Jens Andersen är fil. dr vid Köpenhamns universitet, litteraturredaktör och författare. 2014 utkom rubricerade bok (Norstedts, ISBN-978-91-1-306022-4), som följer Astrid Lindgrens hela liv och gärning - vilket inte är lite. Även om hon givetvis är mest känd för sitt författarskap, hann hon också med den famösa Pomperipossahistorien (102 % marginalskatt, vilket bidrog till att fälla den socialdemokratiska regeringen 1976), samt en hel del arbete för anständig djurhållning och mot kärnkraft i Sverige. Barnens rättigheter glömde hon aldrig.
Boken är stundtals väl detaljrik, men då går det att skumma textavsnittet ifråga, för snart blir man åter igen intresserad på allvar.

Endast i ett avseende tycker jag, att Jens Andersen hoppar över skaklarna. Visst skrev Astrid Lindgren många böcker om ensamma barn, men att kalla Pelle på Saltkråkan och Emil i Lönneberga för ensamma blir snarast löjligt! Och att utbreda sig mångordigt om Emils ständiga fadersuppror, där fadern alltid blir patetisk, är att gå åtskilliga steg för långt. De flesta, som läst eller sett Emil i Lönneberga, vet, att han inte alls ägnar sig åt något uppror. Han är bara en mycket snäll och extremt idérik liten kille, som är nyfiken och vill alla väl, och eftersom han utan att tveka gör verklighet av alla idéer, uppstår hyssen.

Gillar man Astrid Lindgrens författarskap, rekommenderas boken varmt.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 14436
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Återgå till Recensioner

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst