"Mandela - en kamp för frihet"

Kategoriregler
Utrymme för recensioner.
Vänligen håll trådämnet - kladda inte ner tråden...

"Mandela - en kamp för frihet"

Inläggav Bror Gårdelöf » 2018-08-14/19:29

Missade Ni denna serie, finns den på SVT Play.
Originalnamnet är Madiba, vilket var ett av Nelson Mandelas många tillnamn, använt av dem, som tyckte om honom.
Serien täcker Nelson Mandelas liv från pojkåren, över tiden som kämpande advokat, de långa fängelseåren på Robben Island, via allt mindre stränga fängelser fram till den dag, då han blev Sydafrikas förste demokratiskt valde president. Sin sista tid som fånge tillbringade han i en sorts husarrest i en villa, varifrån han skjutsades till förhandlingarna med F W de Klerk. (När vi var i Sydafrika för några år sedan, åkte vi genom den ort, där denna villa sades finnas, men vi hittade ingen vägvisning dit. Däremot var det inga som helst problem att ta sig till Robben Island för en välgjord, guidad tur.)

Laurence Fishburne sköter sig bra i titelrollen, liksom Michael Nyqvist(!) som apartheids skapare Hendrik Verwoerd. (Det bör ha varit en av hans sista roller.) Övriga aktörers namn har jag inte lagt på minnet, men de sköter sig bra - och man får sig till livs en rejäl portion nutidshistoria. Mandela är således minst av allt ensam, utan ANC:s övriga toppfigurer; Oliver Tambo, Walter Sisulu, Desmond Tutu och - förstås - Winnie Mandela får sin plats i berättelsen, liksom den mer dubiöse zuluhövdingen Mangosuthu Buthelezi och hans Inkathaparti.
Mer än rekommendabel serie. I år är det hundra år sedan Nelson Mandela föddes.

Om den är någorlunda dokumentär, kan man inte annat än beundra Mandelas förhandlingsteknik gentemot F W de Klerk - som insett, att apartheidpolitiken höll på att föra Sydafrika till ruinens brant. de Klerk försökte så split mellan de svartas partier - och lyckades i början - men han fick i längden svårt att argumentera mot Mandelas attityd. "President de Klerk. Jag håller Er för en man av ära, som vill det bästa för nationen." Som vi vet, lyckades Mandela. Att hans efterträdare inte på långa vägar når upp till hans nivå är ännu en av de svarta sydafrikanernas tragedier.
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 14436
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Återgå till Recensioner

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst