Campingmat

Här skriver vi om resor, resetips och allt annat som har med touring att göra

Campingmat

Inläggav Kovlingen » 2014-03-12/16:16

Funderar på hur att variera kosten när det ska lagas mat på gasolkök .
Vad brukar ni blanda till för smaskens . Välkommen med era tips :)
Torrfoder i all ära men inte i tre veckor :shock:
R1200R
Användarvisningsbild
Kovlingen
 
Inlägg: 16847
Blev medlem: 2009-04-15/22:49
Ort: D3 Nära Sundsvall

Re: Campingmat

Inläggav Håkan » 2014-03-12/16:34

Brukar alltid handla lokalt, så man får färska råvaror.
Fläskfilé, råstekt potatis med lök, gärna någon grönsak till.
Tycker jag är gott...
mvh
Håkan Runfeldt
Lådö, straxt utanför Enköping
Ombud Classic sektionen
Användarvisningsbild
Håkan
 
Inlägg: 6641
Blev medlem: 1985-08-01/01:00
Ort: Lådö

Re: Campingmat

Inläggav Kovlingen » 2014-03-12/16:37

Oj va hungrig jag blev på en gång :)
Tackar för detta !
R1200R
Användarvisningsbild
Kovlingen
 
Inlägg: 16847
Blev medlem: 2009-04-15/22:49
Ort: D3 Nära Sundsvall

Re: Campingmat

Inläggav Torgeir Nilsen » 2014-03-12/16:41

Tag en halv älg, en hel gris några kycklingar o en bäver, 1 morot, en halv lök plus 10 buljongtärningar. Låt det småputtra under lock 7-8 timmar o vips har du en god förrätt som serveras med hasselbackspotatis, inga grönsaker du har ju redan moroten i. Till huvudrätt får det gärna bli en enkel plankstek på oxfile, avsluta med friterad camenbert o hjortronsylt.Blir du inte mätt så gå till körvan o ta en hel special. Dryck? Ta med dunken!
Torgeir
<p>De Soto</p>
Torgeir Nilsen
 
Inlägg: 476
Blev medlem: 2004-05-09/01:00

Re: Campingmat

Inläggav Magnus von Melen » 2014-03-12/17:46

Torgeir Nilsen skrev:Tag en halv älg, en hel gris några kycklingar o en bäver, 1 morot, en halv lök plus 10 buljongtärningar. Låt det småputtra under lock 7-8 timmar o vips har du en god förrätt som serveras med hasselbackspotatis, inga grönsaker du har ju redan moroten i. Till huvudrätt får det gärna bli en enkel plankstek på oxfile, avsluta med friterad camenbert o hjortronsylt.Blir du inte mätt så gå till körvan o ta en hel special. Dryck? Ta med dunken!
Torgeir


Glöm för allt i världen inte ett par trafikdödade grävlingar i förrätten!
Magnus von Melen
Stockholm
F800gsa
Användarvisningsbild
Magnus von Melen
 
Inlägg: 1617
Blev medlem: 2005-07-03/01:00

Re: Campingmat

Inläggav Kovlingen » 2014-03-12/18:26

Jovisst Torgeir men vad ska jag äta till lunch och middag då ? :shock:
Svältdöden är ju bland det jäv....ste sättet å dö på :?
Får ni småpojkar verkligen i er så mycket till frukost :o
R1200R
Användarvisningsbild
Kovlingen
 
Inlägg: 16847
Blev medlem: 2009-04-15/22:49
Ort: D3 Nära Sundsvall

Re: Campingmat

Inläggav Dennis Johansson » 2014-03-12/19:42

Konserver. är ju inte fel det heller.

engångsgrillar i all ära, men svårt att reglera farten på dem.
Med en sådan som jag har fungerar det bra Gasolgrill
Sedan potätesallad till, mums.
Eller så köper man potatis som man hackar ganska fint, sedan lite mer grovhackade grönsaker, svamp, etc lägger allt i folie med olja och kryddor i ett knyte och värmer ihop med köttet.

Denna grill kräver lite lä för att ej slockna. Tänkte bygga det också till
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Campingmat

Inläggav Smurfen » 2014-03-12/21:29

Torgeir Nilsen skrev:Tag en halv älg, en hel gris några kycklingar o en bäver, 1 morot, en halv lök plus 10 buljongtärningar. Låt det småputtra under lock 7-8 timmar o vips har du en god förrätt som serveras med hasselbackspotatis, inga grönsaker du har ju redan moroten i. Till huvudrätt får det gärna bli en enkel plankstek på oxfile, avsluta med friterad camenbert o hjortronsylt.Blir du inte mätt så gå till körvan o ta en hel special. Dryck? Ta med dunken!
Torgeir


Now we're talkin' :lol: :D :mrgreen: :mrgreen:
Sven
Airhead Traveller
Senior Airhead Mechanic
R100RT -79
Användarvisningsbild
Smurfen
 
Inlägg: 191
Blev medlem: 2008-11-20/23:07

Re: Campingmat

Inläggav Martin Lindor » 2014-03-12/21:39

Hej!

Kan tipsa om en kokbok som heter "På en låga", där kan man få lite tips på god lättlagad mat som funkar fint att göra på stormkök.

http://www.bokia.se/pa-en-laga-kokbok-f ... gn=general
K1600 GT
Martin Lindor
 
Inlägg: 229
Blev medlem: 2010-09-27/21:44

Re: Campingmat

Inläggav BrooklynS » 2014-03-12/21:49

Kovlingen skrev:Funderar på hur att variera kosten när det ska lagas mat på gasolkök .
Vad brukar ni blanda till för smaskens . Välkommen med era tips :)
Torrfoder i all ära men inte i tre veckor :shock:


Tre veckor per sommar på Trangia och en portabel gasolgrill (som ersatt stekpanna helt), här är favoriterna:



Frysta (friterade om man vill) bläckfiskringar eller småbläckfiskar (rensade) steks i olja, hackade grönsaker wokas sedan så de mjuknar och får smak. Under tiden kokas couscous. Allt blandas, inkl oljan som blev över. Enormt gott! Vitt vin till detta och det är inte alls fel om det är åt det lite halvtorrare hållet.

Suovas i skavade bitar, lök, skivade champinjoner och lite grillolja läggs i plastpåse och blandas runt. Steks sedan hastigt (utan påse) och ätes på pitabröd eller ännu hellre i mjuka tacobröd tillsammans med sallad. Kräver riktigt öl - gärna en trapist - för att möta smaken.

Grillspett är en favorit. Blanda kött och grönsaker. Gärna lamm. Gärna en Chianti till detta.

Gulaschsoppa, och då föredrar jag den lilla Podravkaburken om man vill köra konservrejset. Med nybakt bröd är det en höjdare. Felix är näst bäst, glöm helt varianterna i påse. Mjölk eller vatten.

Laxfilebitar inlindade i rökt lufttorkad skinka, innan paketet knyts igen, över med lite olivolja och färsk basilika. På grillen tills skinkan är lagom tillagad - inte bränd. Ljuvligt gott. Till detta en kall potatissallad med kapris, lök och gräddfil. Till detta såklart en Kronenbourg Blanc alternativt ett torrt vitt vin.

Go tur
R1200GSA-15
2xF800S-07
IBA #78874 - SMC instruktör+grus+guide
Användarvisningsbild
BrooklynS
 
Inlägg: 3716
Blev medlem: 2013-11-26/21:36
Ort: Luleå

Re: Campingmat

Inläggav Gunnar Elmgren » 2014-03-12/21:50

Varför släpa med sig mat och halva köket? Det finns företagsamma människor överallt, som förtjänar sitt uppehälle på att servera god mat till resande och främlingar. :mrgreen:
/// Gunnar Elmgren
R1200GS
F650GS
R90S
CRF250L
701 E
Hva M24
Användarvisningsbild
Gunnar Elmgren
 
Inlägg: 10768
Blev medlem: 2007-05-22/01:00

Re: Campingmat

Inläggav Bror Gårdelöf » 2014-03-12/21:55

Jag tänker likadant!
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Campingmat

Inläggav Kovlingen » 2014-03-12/21:57

Spännande boktips ! Tackar så mycket .
R1200R
Användarvisningsbild
Kovlingen
 
Inlägg: 16847
Blev medlem: 2009-04-15/22:49
Ort: D3 Nära Sundsvall

Re: Campingmat

Inläggav BrooklynS » 2014-03-12/22:06

Lagar man mat själv blir man aldrig besviken, dessutom kan man äta när och var man vill. :)

Inte för att man inte kan äta på restauranger, men det är inte så jäkla lätt att hitta bra sådana när man är på resa och är hungrig. Och på dåliga restauranger skall man aldrig äta.
R1200GSA-15
2xF800S-07
IBA #78874 - SMC instruktör+grus+guide
Användarvisningsbild
BrooklynS
 
Inlägg: 3716
Blev medlem: 2013-11-26/21:36
Ort: Luleå

Re: Campingmat

Inläggav Perra_II63 » 2014-03-12/22:06

@Kovlingen
Vad nu då ? Torrfoder kan man ju ha som näringsämne under någon månad i alla fall innan man blir less på riktigt :-)
Annars, tips är att laga mat som går fort att laga till och enkelt att äta med sked. Typ soppor som man "spetsar" med korv och makaroner eller ris. Endast det enkla är möjligt som Klausevitz sa. Gunnars ide är ju också funkis som omväxling.
Åker R 1250 GS A 2021
Perra_II63
 
Inlägg: 656
Blev medlem: 2009-04-24/12:29

Re: Campingmat

Inläggav Bror Gårdelöf » 2014-03-12/22:25

Perra_II63 skrev:Endast det enkla är möjligt som Klausevitz sa.

Mja - Clausewitz-citatet är väl: "Im Kriege muss alles einfach sein. Das Einfache, aber, ist schwer."

Något fritt översatt: "I krig måste allt vara enkelt - men det enkla är svårt." Jag fick mig det till livs första gången under den grundläggande utbildningen till reservofficer och arméläkare 1985. Återkommen till civil verksamhet citerade jag det för Sveriges Grand Old Man inom katastrofmedicinen, professor Sten Lennquist i Linköping, som log igenkännande.

Ett annat citat från samma utbildning är Winston Churchills: "Det enda man vet är, att uppgjorda planer inte håller. De är emellertid en utmärkt grund för nödvändiga improvisationer." Jobbar man som jag på en operationsavdelning med 20 salar, lever man med den devisen dagarna i ända - vilket jag stundtals påpekar för hårt pressade sjuksköterskor vid planeringsdisken.

Till BrooklynS: Märkligt nog lyckas jag i regel hitta krogar, som serverar utmärkt mat. Undantag finns, men inte så ofta, som man kunde tro!
Användarvisningsbild
Bror Gårdelöf
 
Inlägg: 17110
Blev medlem: 2007-11-29/01:00
Ort: Linköping

Re: Campingmat

Inläggav Mimmi » 2014-03-12/22:31

Hej!

Visst går det att laga riktigt god mat på gasspis/grill, och därmed bereda en riktigt god måltid...

Schweinemedallions (marinierte) mit Grillkäse und die gegrillte Champignions

campingmat1.JPG


campingmat2.JPG
Marie-Louise Grückner
Nie die goldene Mitte,
immer volles Risiko!

Användarvisningsbild
Mimmi
 
Inlägg: 6452
Blev medlem: 2004-09-15/01:00

Re: Campingmat

Inläggav Olof Eriksson » 2014-03-13/12:34

Jag (och min fru) brukar på våra turer köra med frystorkad mat emellan åt. Har ett mini gasolkök (typ armens) som man kokar vatten i och häller lämplig mängd rakt ner i påsen (som sen röres om och försluts). Man kan givetvis piffa upp dessa måltider.

Fördelen med att laga mat (oavsett vad du lagar) är ju att man kan välja att stanna på så fina platser. Man behöver inte anpassa norge turerna efter mat och sov klockan helt enkelt. Utan känner man sig lite sugen på en kopp kaffe. Så stannar man och kokar en kopp. Samma med lunchen. Köper man frystorkat i en affär så är priset dock lika mycket som dagens lunch i en enklare restaurang (i sverige). Så någon större ekonomisk vinst är det inte.
// Olof
R1200 GSA -17
Husqvarna 701 Enduro -19
D3
Användarvisningsbild
Olof Eriksson
 
Inlägg: 2822
Blev medlem: 2013-05-17/01:45

Re: Campingmat

Inläggav Dennis Johansson » 2014-03-13/17:36

Jag har gjort lite olika på mina Norge touringar.
Men det är inte alltid jag haft kök med mig, speciellt inte på dagarna, då vill man ju se en massa och köra, att då lägga tid på att fixa mat, är ej min grej. Oftast har jag bott i stuga eller på vandrarhem.
Men på dagen har jag ganska ofta käkat på mackarna.
Något jag dock klurar på är att ta med mig Pizza skärare, då kan man ta med pizza en bit bort och äta ute.
Eller som i Sverige är ofta Kinesmat billig god mat, och i Norge är den betydligt billigare en det mesta annat.
Att sedan på väg till hyttan köpa med sig mat grilla är ju ej fel
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Campingmat

Inläggav Jarl Bellehed » 2014-03-13/18:00

Gunnar Elmgren skrev:Varför släpa med sig mat och halva köket? Det finns företagsamma människor överallt, som förtjänar sitt uppehälle på att servera god mat till resande och främlingar. :mrgreen:


Jodå, kommer man bara utanför vårt lands gränser så brukar det vara bra, här hemma är det mycket letande för att hitta något som kan kallas mat. :D
Några bra matställen i Sverige kan jag dock tipsa om; Fyll gärna på listan med bra mat, inte pizza och annat sunk, ni vet säkert vad jag menar.
1. Äpplegårdens golfrestaurang utanför Båstad är helt fantastisk och serverar bra mat veckans alla dagar under golfsäsongen. Kan varmt rekommenderas.
2. Sjöbo gästgiveri, bra ställe med "dagens" även på helger. Gott och vällagat.
3. Hammenhögs gästis. Ät deras äggakaka, Mmmmmm.
4. Skövde golfklubb. Bra mat alla dagar.
5. Rantens Hotell i Falköping. Ligger vid järnvägsstationen. Mycket bra lunch på vardagar med fina råvaror. Prisvärt!
6. Olssons brygga i Arvika. Funkar bra på lunchen.
7. Restaurang Möruddens brygga, Hammarö/Karlstad. Inte världens lågpris men bra mat och lokala råvaror.
Användarvisningsbild
Jarl Bellehed
 
Inlägg: 225
Blev medlem: 2006-11-09/13:22

Re: Campingmat

Inläggav Fredrik Åkesson » 2014-03-13/18:03

Förra Norgeturen var det burkmat och knorrs pastarätter på påse som gällde.
Efter att ha levt på detta i 5-6 dagar smakar det extra gott med ett dyrt restaurang besök alternativt nystekt bacon, korv och ägg på Lofotens strand :-)
Fredrik
Användarvisningsbild
Fredrik Åkesson
 
Inlägg: 861
Blev medlem: 2006-04-07/21:37

Re: Campingmat

Inläggav Lars-Erik Holmberg » 2014-03-13/18:07

Jag äter alltid på lokala restauranger/kök av två anledningar:
1) Hemma lagar jag all mat och vill ha omväxling och semester från matlagning
2) Att uppleva det lokala-folkliga köket är en del av resan. Det missar man då man fumlar med trangiaköket eller äter pizza på närmsta bar!
Overlander (D1)
GS 1250 2020 GSA
Transalp 650V 2004
Användarvisningsbild
Lars-Erik Holmberg
 
Inlägg: 1014
Blev medlem: 2011-01-14/14:11
Ort: Kalix D1

Campingmat

Inläggav BrooklynS » 2014-03-13/18:14

Undviker tex gärna lokalt-folkligt kök i Norge... :lol:


Handlar man råvaror i den lokala butiken och tillagar maten själv på köket får man däremot en riktig upplevelse av området ifråga. Som exempel anför jag ett bretagnskt smör, som fick barnen att gå i spinn. Så även langustrar från den lokala marknaden.
Ett gaskök innebär näppeligen påsmat eller svenska rätter, det öppnar dörren till riktig mat i det område man befinner sig i.
R1200GSA-15
2xF800S-07
IBA #78874 - SMC instruktör+grus+guide
Användarvisningsbild
BrooklynS
 
Inlägg: 3716
Blev medlem: 2013-11-26/21:36
Ort: Luleå

Re: Campingmat

Inläggav Lars-Erik Holmberg » 2014-03-13/18:18

Gillar Du inte spekekött, römmegröt, stuvad torsktunga, breiflabb, lefser, våfflor med getost, osv ??
Overlander (D1)
GS 1250 2020 GSA
Transalp 650V 2004
Användarvisningsbild
Lars-Erik Holmberg
 
Inlägg: 1014
Blev medlem: 2011-01-14/14:11
Ort: Kalix D1

Re: Campingmat

Inläggav Thomas Stadin » 2014-03-16/00:00

Kovlingen skrev:Funderar på hur att variera kosten när det ska lagas mat på gasolkök .
Vad brukar ni blanda till för smaskens . Välkommen med era tips :)
Torrfoder i all ära men inte i tre veckor :shock:


Vadå? Varför variera kosten?
Om du ska sova i ett fuktigt tält fullt av insekter varje natt under de tre semesterveckorna kan du väl också hålla dig till nudlar varje dag?
Nudlar finns ju i olika smaker.
Varför krångla till saker och ting? :)

Lämna köket hemma och ät på någon lokal restaurang. Att handla i affär och laga mat tar allt för mycket av den dyrbara tiden. Dessutom blir det inte speciellt mycket billigare.
D10 - Mölndal
CB400N
CBR1000RR
FE570
390 Duke
R1200GS LC
701 Enduro
Användarvisningsbild
Thomas Stadin
 
Inlägg: 3186
Blev medlem: 2010-03-03/15:17

Re: Campingmat

Inläggav Kovlingen » 2014-03-16/00:17

Jag har inte sovit i nått fuktigt tält :shock: Finns numer bra tält som inte läcker in ;)
Lite bra tips å trix kan vara bra att ha . 8-) Eller också sitter man på en servering :D
( Jag MÅSTE inte bo i tält men när läget är rätt känns det OK )
Har du några tips Thomas ?
R1200R
Användarvisningsbild
Kovlingen
 
Inlägg: 16847
Blev medlem: 2009-04-15/22:49
Ort: D3 Nära Sundsvall

Re: Campingmat

Inläggav BrooklynS » 2014-03-16/07:20

Min erfarenhet efter ca 60 nätter i tält i Europa de senaste åren är att tältet faktiskt är det insektssäkraste stället man kan tänka sig. Där VET man att det inte finns kackerlackor och skadedjur, till skillnad från hotellrum osv...
Maten gör man på samma sätt som hemma, nudlar äter man inte annat än i nödfall.
R1200GSA-15
2xF800S-07
IBA #78874 - SMC instruktör+grus+guide
Användarvisningsbild
BrooklynS
 
Inlägg: 3716
Blev medlem: 2013-11-26/21:36
Ort: Luleå

Re: Campingmat

Inläggav Dennis Johansson » 2014-03-16/07:27

Ja man slipper troligen vägglöss mm i tält samt kackerlackor mm.
Man får verkligen frisk luft när man sover.
I Europa är det ju ofta hyfsat pris på att äta ute, så man kan likaväl lämna köket hemma.

I Norge är det dock en annan sak. Där kanske man bör överväga att ha med köket
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Campingmat

Inläggav BrooklynS » 2014-03-16/07:48

Återigen, det handlar inte om ekonomi utan om frihet. Vill man inte laga mat själv, slipper man naturligtvis. Jag tolkade trådstarten som en uppmaning att tipsa om goda maträtter, inte om att hitta argument för att äta på restaurang.
R1200GSA-15
2xF800S-07
IBA #78874 - SMC instruktör+grus+guide
Användarvisningsbild
BrooklynS
 
Inlägg: 3716
Blev medlem: 2013-11-26/21:36
Ort: Luleå

Re: Campingmat

Inläggav Dennis Johansson » 2014-03-16/08:54

MAn tolkar lite som man vill, dessutom brukar ju trådar åka lite hit o dit.
En anledning till att laga mat i Norge utöver att maten är dyr, den är ofta inte speciellt god heller.
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Campingmat

Inläggav Håkan » 2014-03-16/09:34

BrooklynS skrev:Återigen, det handlar inte om ekonomi utan om frihet. Vill man inte laga mat själv, slipper man naturligtvis. Jag tolkade trådstarten som en uppmaning att tipsa om goda maträtter, inte om att hitta argument för att äta på restaurang.

Precis så tolkade jag trådskaparens intentioner.
Jag har ätit mat vid tältet när det varit mil till närmaste restaurang, för att det råkar vara en fin plats att slå upp tältet på.
Jag har ätit mat på restaurang för att den råkar finnas på en annan fin plats...

Skälet har varit frihet.

Jag tycker ni som mest klagar borde lyfta blicken en del...
Senast redigerad av Håkan 2014-03-16/10:26, redigerad totalt 1 gång.
mvh
Håkan Runfeldt
Lådö, straxt utanför Enköping
Ombud Classic sektionen
Användarvisningsbild
Håkan
 
Inlägg: 6641
Blev medlem: 1985-08-01/01:00
Ort: Lådö

Re: Campingmat

Inläggav Dennis Johansson » 2014-03-16/10:23

Håkan skrev:
BrooklynS skrev:Återigen, det handlar inte om ekonomi utan om frihet. Vill man inte laga mat själv, slipper man naturligtvis. Jag tolkade trådstarten som en uppmaning att tipsa om goda maträtter, inte om att hitta argument för att äta på restaurang.

Precis så tolkade jag trådskaparens intentioner.
Jag har ätit mat vid tältet när det varit mil till närmaste restaurang, för att det råkar vara en fin plats att slå upp tältet på.
Jag har ätit mat på restaurang för att den råkar finnas på en annan in fin plats...

Skälet har varit frihet.

Jag tycker ni som mest klagar borde lyfta blicken en del...


Tycker ändå jag håller mig skapligt till ämnet och svävar ej iväg längre en trådskaparen själv gör i andras trådar. Se till ex min tråd om dåliga bilmodeller so numera handlar om tvättmedel tydligen, men jag tar ej illa upp.

Det som jag annars kan se som lite bökigt med att laga mat vid camping resor är att man får smutsig disk att stuv ned i packningen, alternativt får man ha en hel del vatten med sig samt något att torka disken med.
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Campingmat

Inläggav SuperMek » 2014-03-16/11:07

Ligger det inte en viss grad av frihetskänsla och avkoppling i möjligheten att på en lämplig plats kunna brassa eget käk utomhus, vid någon vidunderlig utsikt med bumsen parkerad bredvid? Det behöver inte vara några större kulinariska mästerverk, utan det handlar mer om plats, möjlighet och tillfälle som i kombination ger den där rogivande känslan man kan leva på länge.

För den som oroar sig för disk har ännu inte lärt sig knepen. De är många. Det primära jag ser till att ha med på resorna per tvåhjuling är vatten. Resten är enkelt lösbart.
//Christian D7
R1250GSA 2020
K100RS 4v 1990
Användarvisningsbild
SuperMek
 
Inlägg: 1002
Blev medlem: 2013-06-03/01:59
Ort: Tumba (Stockholm)

Re: Campingmat

Inläggav Kovlingen » 2014-03-16/11:14

Stanna till ev campa blir bäst vid rinnande vatten . Till matlagning , kaffe och tandborsten går det att ha
några 0,5L pet. Sedan kan man minimera disken med att köra engångsprylar . ( om man vill )
Kanske bör vara extra noga med diskningen för i varmare klimat lär bassiluskerna frodas som attan .
Magsjuka är ju inget man vill ha på resan . Men å andra sidan finns nog inga garantier på att
restaurangmaten är felfri . Vara medveten om vad man pysslar med är nog A och O .

Beträffande Norge så tycker jag inte att maten är dyrare . Nu har vi handlat på större matvaruaffärer
och lagat till något gott . Detta när vi har hyrt hytter . Då finns ju kök att låna ev. finns det i hytten .

Blir lite annat att laga maten på gasolkök då jag inte har lust att elda ur en hel kruka för att få mej
några kokta potatisar .
Nåväl , lite goa tips har kommit och det tackar jag för :)

Och Dennis ! Vi kan väl sjunga Lasse Lönndahls Volare i duett när vi träffas :?
" Jag svävar , åhå . Jag svävar , högt i det blå . " :mrgreen:
R1200R
Användarvisningsbild
Kovlingen
 
Inlägg: 16847
Blev medlem: 2009-04-15/22:49
Ort: D3 Nära Sundsvall

Re: Campingmat

Inläggav Anders Nedemark » 2014-03-16/11:47

Håkan skrev:Precis så tolkade jag trådskaparens intentioner.
Jag har ätit mat vid tältet när det varit mil till närmaste restaurang, för att det råkar vara en fin plats att slå upp tältet på.
Jag har ätit mat på restaurang för att den råkar finnas på en annan fin plats...

Skälet har varit frihet.


Håller helt med till 100%. Det är bättre att gasköket finns med i packningen så man kan stanna för mat på ett fint ställe, istället för att tvingas passera för att komma till närmaste restaurang. Äter själv mycket inhemsk mat på lokala matstället där det finns möjlighet, men när tillfället kallar är det gasköket som får stå för tillagningen.


Kovlingen skrev:Blir lite annat att laga maten på gasolkök då jag inte har lust att elda ur en hel kruka för att få mej några kokta potatisar.


Kovlingen...... måste du elda ur gasolbehållaren varje gång du tänder köket?
Tidigare Ginnies på forumet

BMW R 1200 GSA - 2012
Användarvisningsbild
Anders Nedemark
 
Inlägg: 545
Blev medlem: 2011-04-19/19:00

Re: Campingmat

Inläggav Kovlingen » 2014-03-16/11:57

Nä men ska man koka potäter så tar det en stund . Uppvärmda råa är dom väl ingen höjdare .
Nä jag menade att det kanske är fel plats att göra långkok . :) Passar på att göra detta när
det blir besök på campingplats .
R1200R
Användarvisningsbild
Kovlingen
 
Inlägg: 16847
Blev medlem: 2009-04-15/22:49
Ort: D3 Nära Sundsvall

Re: Campingmat

Inläggav Håkan » 2014-03-16/12:06

Kovlingen skrev: gasolkök då jag inte har lust att elda ur en hel kruka

Det där är ju också en viktig sak om man lagar sin egen mat...
Jag tycker gas, gasol eller liknande är helt förkastligt om man vill ha någon vidare effekt på köket. Jag har provat...
Numer lagar jag mat på ett litet bensinkök, Optimus 8R. Som bränsle använder jag Aspen akrylatbensin.
Det går faktiskt mycket bra att göra långkok, om man vill. ;)
mvh
Håkan Runfeldt
Lådö, straxt utanför Enköping
Ombud Classic sektionen
Användarvisningsbild
Håkan
 
Inlägg: 6641
Blev medlem: 1985-08-01/01:00
Ort: Lådö

Re: Campingmat

Inläggav BrooklynS » 2014-03-16/12:26

Det finns olika brännare för gas, effekten är starkt beroende av vilken brännare du använder...
R1200GSA-15
2xF800S-07
IBA #78874 - SMC instruktör+grus+guide
Användarvisningsbild
BrooklynS
 
Inlägg: 3716
Blev medlem: 2013-11-26/21:36
Ort: Luleå

Campingmat

Inläggav Olof Eriksson » 2014-03-16/12:32

BrooklynS skrev:Det finns olika brännare för gas, effekten är starkt beroende av vilken brännare du använder...
Tror nog att det viktigaste är att du har ett bra vindskydd. Samt konstruktion så att värmen tas upp av kärlet och inte åker förbi. Små enmanskök utan värmeväxlare i botten på kastrullen är extremt törstiga på gasol. Största orsaken är att botten är ganska liten. Trangia eller motsvarande är energieffektivast.

Äger själv 4 olika kök. Ett stort trangia, ett litet trangia med T-röd och gasol brännare. Har ett jägarkök via hemvärnet (T-röd). Samt ett enmansgasolkök med värmeväxlare. Utöver detta så har jag en bensin brännare som man kan använda separat. Så jag har testat det mesta. Tror dock att multifuel brännare till trangia är bästa lösningen. Men den är dyr och trangiat är lite skrymmande i jämförelse med enmansgasolköket. Men skall man tilllaga mat. Så går enmansköket bort direkt. Då den funkar bäst för värme av vatten, koka soppor osv.

Då jag är scoutledare också så är man hyfsat bra på laga käk på små kök. Utöver det vanliga så gräddar vi sockerkaka, bröd osv på trangia. Och visst går det åt gasol. Men sen olyckan i Fränsta så tog vi bort T-röds brännarna i min scoutkår. Ingen ledare ville ta ansvar för slabbandet med T-röd. Även om vi har bra påfyllnadsflaskor.
// Olof
R1200 GSA -17
Husqvarna 701 Enduro -19
D3
Användarvisningsbild
Olof Eriksson
 
Inlägg: 2822
Blev medlem: 2013-05-17/01:45

Re: Campingmat

Inläggav BrooklynS » 2014-03-16/14:45

Jag har Trangia 25 och ett mindre 27, bägge med gasolbrännare. Till 27 har jag den första gasolbrännaren som såldes till Trangia, slutet av 1980-talet och den har för låg effekt för det större köket. Köpte därför en ny gasolbrännare (den som säljs idag som "originaldel") och den har betydligt högre effekt.
En multibränslebrännare typ KAP Arctic eller liknande ger naturligtvis högre effekt men det är förstås mer meck med det också. Jag anser nog att ett Trangia med gasolbrännare är bland det bästa man kan ha för att laga mat på (inte bara värma vatten), om utrymmet är begränsat.
R1200GSA-15
2xF800S-07
IBA #78874 - SMC instruktör+grus+guide
Användarvisningsbild
BrooklynS
 
Inlägg: 3716
Blev medlem: 2013-11-26/21:36
Ort: Luleå

Re: Campingmat

Inläggav Dennis Johansson » 2014-03-16/14:59

Så med ett gasolkök av Trangia modell som jag har och dessutom en gasolgrill kan man få ihop lite kulinariska rätter.
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Campingmat

Inläggav Gunnar Elmgren » 2014-03-16/15:03

Dennis Johansson skrev:...... och dessutom en gasolgrill kan man få ihop lite kulinariska rätter.

Gasolgrill? Hur mycket har Du plats att släpa med egentligen?
Är man bara i någorlunda civiliserade trakter, kan man väl köpa en engångsgrill samtidigt som man köper det man tänker grilla.... :mrgreen:
/// Gunnar Elmgren
R1200GS
F650GS
R90S
CRF250L
701 E
Hva M24
Användarvisningsbild
Gunnar Elmgren
 
Inlägg: 10768
Blev medlem: 2007-05-22/01:00

Re: Campingmat

Inläggav Dennis Johansson » 2014-03-16/15:14

Gunnar Elmgren skrev:
Dennis Johansson skrev:...... och dessutom en gasolgrill kan man få ihop lite kulinariska rätter.

Gasolgrill? Hur mycket har Du plats att släpa med egentligen?
Är man bara i någorlunda civiliserade trakter, kan man väl köpa en engångsgrill samtidigt som man köper det man tänker grilla.... :mrgreen:


Gunnar jag har grillat på engångsgrillar ett flertal gånger och vill man ha en skaplig köttbit riskerar man att få ngt koks liknande på utsidan och rått på insidan.
Det finns portabla gasolgrillar som faktiskt inte tar så fantastiskt mycket mera plats en engångsgrillar.
Jag får plats med min i topboxen
Bild
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Campingmat

Inläggav Gunnar Elmgren » 2014-03-16/15:21

Dennis Johansson skrev:Det finns portabla gasolgrillar som faktiskt inte tar så fantastiskt mycket mera plats en engångsgrillar.

Det är möjligt - men så ska Du släpa på gasolen dessutom.......
Engångsgrillen fraktar man bara från närmaste matbutik till platsen där man ska grilla - och sen, eventuellt, till en soptunna om ingen finns vid grillplatsen. Matkassen (där får även grillen plats) brukar jag spänna fast med ett nät på bönpallen.
Själv föredrar jag dessutom träkolsgrillat - gasol ger ungefär samma resultat som en elektrisk grill. Och engångsgrillar är inte så tokiga, faktiskt - man får ha lite tålamod innan glöden är redo, bara!
/// Gunnar Elmgren
R1200GS
F650GS
R90S
CRF250L
701 E
Hva M24
Användarvisningsbild
Gunnar Elmgren
 
Inlägg: 10768
Blev medlem: 2007-05-22/01:00

Re: Campingmat

Inläggav Dennis Johansson » 2014-03-16/15:28

Gunnar Elmgren skrev:
Dennis Johansson skrev:Det finns portabla gasolgrillar som faktiskt inte tar så fantastiskt mycket mera plats en engångsgrillar.

Det är möjligt - men så ska Du släpa på gasolen dessutom.......
Engångsgrillen fraktar man bara från närmaste matbutik till platsen där man ska grilla - och sen, eventuellt, till en soptunna om ingen finns vid grillplatsen. Matkassen (där får även grillen plats) brukar jag spänna fast med ett nät på bönpallen.
Själv föredrar jag dessutom träkolsgrillat - gasol ger ungefär samma resultat som en elektrisk grill. Och engångsgrillar är inte så tokiga, faktiskt - man får ha lite tålamod innan glöden är redo, bara!


Gasolflaskorna är av typen: Bild
en rymmer i grillen, sedan kan man ha en i reserv.
Jag grillade på en patron flera middagar, så så farligt är de inte. Patronerna är ungefär lika stora som en sprayburk med färg.

Det har gjorts blindtester mellan smakupplevelsen av gasolgrillat och kolgrillat och den panelen kunde som oftast inte avgöra vilket som var vilket.
Sedan nästa tanke. Om man nu vill stanna vid en fin plats, grilla och äta och sedan dra vidare. Då får man vänta länge på att engångsgrillen kallnat. Då har jag redan packat och åkt för länge sedan.
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Campingmat

Inläggav BrooklynS » 2014-03-16/16:30

Jag har också en sådan grill. Mycket bra och har absolut ingenting gemensamt med elektrisk grill.
Hyfsat lätt att rengöra, väger pyttelite och ger bra resultat också.
Innan dess körde vi två säsonger med engångsgrillar. Gasolgrill är HELT överlägset på alla sätt.
R1200GSA-15
2xF800S-07
IBA #78874 - SMC instruktör+grus+guide
Användarvisningsbild
BrooklynS
 
Inlägg: 3716
Blev medlem: 2013-11-26/21:36
Ort: Luleå

Re: Campingmat

Inläggav Gunnar Elmgren » 2014-03-16/16:45

BrooklynS skrev:Gasolgrill är HELT överlägset på alla sätt.

Utom att man måste släpa på den hela resan...... :ugeek:
/// Gunnar Elmgren
R1200GS
F650GS
R90S
CRF250L
701 E
Hva M24
Användarvisningsbild
Gunnar Elmgren
 
Inlägg: 10768
Blev medlem: 2007-05-22/01:00

Re: Campingmat

Inläggav BrooklynS » 2014-03-16/17:10

Å andra sidan slipper man släpa på skräp efter grillningen.. :)
R1200GSA-15
2xF800S-07
IBA #78874 - SMC instruktör+grus+guide
Användarvisningsbild
BrooklynS
 
Inlägg: 3716
Blev medlem: 2013-11-26/21:36
Ort: Luleå

Re: Campingmat

Inläggav Dennis Johansson » 2014-03-16/18:01

BrooklynS skrev:Å andra sidan slipper man släpa på skräp efter grillningen.. :)


Precis. Gasolgrillen är kall på ett ögonblick, engångsgrillen kan man ej slänga bland andra sopor och man måste vänta i en evighet på att den skall kallna plus att man ej kan reglera effekten på den.
Och grillar man på en fin plats där ej återvinning finns, skall eländet ned i packningen
Asfalt och Grus, är lika kul bus R1200GS -04, Urban Cruiser -11, Florida
Användarvisningsbild
Dennis Johansson
 
Inlägg: 4762
Blev medlem: 2008-10-12/05:20

Re: Campingmat

Inläggav Gunnar Elmgren » 2014-03-16/18:09

En skopa vatten över engångsgrillen så är den kall på ett kick.
Askan/kvarblivet kol lär inte utgöra någon miljöfara om man häller det i närmaste dike (efter att man släckt, förstås!), aluminiumresterna knycklar man ihop till minimal volym, och slänger i närmaste sopbinge.
Gasolgrillen släpar man på hela semestern - tar mycket plats, för en pryl man använder nån enstaka gång! (Grillar man veranda dag är det en annan femma.)
Vad gäller campingkök är gasoldrivna Trangia-brännare inte så effektiva, sägs det - jag har ett jag eldar med T-röd som ger rejält med värme.
/// Gunnar Elmgren
R1200GS
F650GS
R90S
CRF250L
701 E
Hva M24
Användarvisningsbild
Gunnar Elmgren
 
Inlägg: 10768
Blev medlem: 2007-05-22/01:00

Nästa

Återgå till Touring

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst