D1 -

Norrbotten

Mer om D1 Norrbotten

Välkommen till D1:s egen hemsida. Distriktet omfattar Norrbottens län förutom Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner som tillhör D2 (Västerbotten). Distriktet har en minst sagt respektingivande yta och tillika också en betydande andel av Sveriges totala landareal. Distriktet sträcker sig från Treriksröset i norr ner till kusten i syd. D1 har gräns mot två länder, Norge och Finland. Avståndet per landsväg till den ryska gränsen är ca 30 mil räknat från Haparanda och Norrbottens län utgör en del av Barentsregionen. Våra medlemmar finns spridda från Kiruna i norr till Piteå i söder. Huvuddelen av länets befolkning finns inom den s.k. "Fyrkanten" (Piteå-Luleå-Boden-Älvsbyn) och där finns också majoriteten av våra klubbmedlemmar. Trots detta så försöker vi att sprida våra aktiviteter till "alla" hörn i vårt stora distrikt. Självklart lämnar vi också länet på våra resor - vi gillar ju att köra motorcykel!

Medlemsutvecklingen har varit positiv under de tre senaste åren och antalet medlemmar har successivt ökat. Vi är i dagsläget fler än 130 medlemmar, familjemedlemmar oräknade. Det är speciellt glädjande att en stor andel av våra medlemmar också är aktiva och deltar i våra aktiviteter. Avsikten med distriktsverksamheten är att ni medlemmar skall få ett mervärde av medlemskapet, att köra hoj med likasinnade, eller rättare sagt umgås och ha skoj tillsammans. Hos oss är alla välkomna och du behöver inte nödvändigtvis vara innehavare av en BMW MC för att delta i vår klubbs verksamhet.

Aktiviteter

Det märkliga året 2020 var inte som något annat år som vi har upplevt! Med anledning av den pågående pandemin och efterföljande statliga restriktioner så har huvuddelen av de aktiviteter som planerats inte kunnat genomföras. Nu har vaccin producerats och vaccination påbörjats. Förhoppningsvis så kommer det innebära att restriktionerna, till stor del, har lättats när våra vägar börja vara torra fram mot våren och sommaren. Vi borde därmed kunna återgå till "normala" klubbaktiviteter. Planering pågår och anslås fortlöpande på denna sida.//Distriktsombuden

Vi försöker att genomföra ett flertal olika aktiviteter inom distriktet, ibland även i samverkan med andra distrikt. Målsättningen är att sprida dessa över året och geografiskt över distriktets yta. Vi har dock inga egna instruktörer, så avrostningar, grus- och banaktiviteter genomförs ofta inom ramen för SMC:s ordinarie verksamhet. En av de stora utmaningarna har varit avstånden till tillgängliga banor och områden som är avskilda från vanlig trafik. Sedan 2014 har SMC dock fått tillgång till Långnäs bana utanför Piteå och go-cartbanan utanför Vuollerim började man nyttja 2018. De avser att genomföra ett flertal banaktiviteter där även under sommaren 2021.

Preliminärt program för 2021 är under utarbetande. Vi måste dock avvakta ytterligare en tid för att se vilka restriktioner som kan lättas under försommaren innan vi lägger ut planeringen.

 

Under 2020 var följande inplanerat:

​Genomförd verksamhet:

Uppstartsträff genomfördes lördagen den 22 februari på Boskataskolan i Luleå. Vi var ca 15 stycken medlemmar som deltog under mötet.

GPS-utbildning via Internet under mars/april 

Vi provade en ny utbildningsmetod och körde 2-3 st entimmaspass via Internet. Ett flertal medlemmar från distriktet deltog.

Skoterweekend 3-5 april – Mårdsel

Vi tar det näst bästa färdmedlet och upplever naturens frihet. Under kvällarna avnjuter vi delikat egenlagad mat, badar bastu och berättar om den kommande sommarens planerade äventyr. Anmälan senast den 22 mars. Aktiviteten ställdes in med anledning av utbrottet av Coronavirus och risken för smittspridning av Covid-19.

 

Nationaldagstur till Norge - 4-7 juni

Vi åker till Nordnorge och firar vår svenska nationaldag.  Omplanering gjordes då det inte fanns förutsättningar att genomföra en resa till Norge. Vi höll, under huvuddelen av resan, till inom D 3 geografiska område. Med start i Norrfällsviken i det fantastiskt vackra Höga Kusten området. Därifrån förflyttade vi oss västerut för att på nationaldagen vara bland de första motorcyklisterna för året att köra Vildmarksvägen mellan Gäddede och Vilhelmina. Totalt deltog ca 25 personer från de tre nordligaste distrikten i klubben.

Silverlandsturen i norra Finland i slutet av augusti alt. i början av september - Gruskörning

Rolf Johansson, med stöd av några övriga medlemmar, blev tvingad att omplanera detta års genomförande då vi inte blev insläppta i vårt östra grannland. "Baslägret" förlades till Arvidsjaur och ca tio medlemmar, från när och fjärran, anslöt. Vi fick fyra härliga dagar med många mil på det underbara grusvägsnätet i de inre delarna av södra Norrbotten.

Planerade aktiviteter som vi tvingades att ställa in:

”Se om din hoj” – pyssla, polera, packa! maj månad – Luleå

Vi ger tips och råd om hur du sköter om och fixar din hoj. Allt som kan tyckas behövas behöver inte kosta tusenlappar! Aktiviteten INSTÄLLD p.g.a. restriktioner m.a.a. den pågående Coronapandemin.

 

GS-träff i Finland 12-14 juni – Summasaari, SO om Vasa (~60 mil från Luleå)

Körning på grusvägar, där man i förväg har möjlighet att välja svårighetsgrad beroende på egna färdigheter och typen av motorcykel. Planering pågår och ett flertal medlemmar från distriktet har redan nu aviserat sitt deltagande i denna årligen återkommande aktivitet. Mer information kommer under våren. Aktiviteten INSTÄLLD p.g.a. restriktioner m.a.a. den pågående Coronapandemin.

 

Norrbotten under kalla kriget Boden-Luleå-Kalix – juli/augusti 

En aktivitet som just nu befinner sig i början av planeringsstadiet. Tanken är att vi skall nyttja befintliga medlemmars och, vid behov, inhyrda "experters" kunskaper och erfarenheter i hur tanken var att vi skulle försvara norra Sverige under kalla kriget. Tänkta besöksmål skulle kunna vara Försvarsmuséet i Boden, Rödbergsfortet och Siknäsbatteriet nära Töre. Mer information kommer senare. Aktiviteten är INSTÄLLD p.g.a. restriktioner m.a.a. den pågående Coronapandemin.

 

Resa till norska BMW-klubbens årsträff 6-9 augusti 

Genomförs på Storsands Camping i Malvik precis utanför Trondheim. Vissa planer finns på att besöka denna träff. Mer information kommer senare under våren/sommaren. Aktiviteten INSTÄLLD p.g.a. restriktioner m.a.a. den pågående Coronapandemin.

 

Sankt Olavsturen – Sundsvall-Trondheim (Regionaktivitet) 6-9 augusti. Samordnas ev. med norska BMW-klubbens årsträff.

Turen följer den gamla pilgrimsleden till den mäktiga Nidarosdomen i Trondheim. Blandad tur med mycket asfalt och lite fin grusväg, för den som så önskar. Övernattningar på gränsen mellan länderna och i Trondheim. Planeras och leds av våra vänner i D3. Aktiviteten INSTÄLLD p.g.a. restriktioner m.a.a. den pågående Coronapandemin.

 

Gullviksträffen Ö-vik (grus) andra halvan av augusti

Gruskörning och matlagning i goda vänners lag. Boende i tält eller stuga. Höga kusten erbjuder fantastiska motorcykelvägar! Aktiviteten INSTÄLLD p.g.a. restriktioner m.a.a. den pågående Coronapandemin.

 

Höstruuska i norra Finland eller Tornedalen - början av oktober.

​Vi avslutar säsongen "enligt finska traditioner", första eller andra helgen i oktober. Det gör vi genom att bo i mysiga stugor, basta, äta god mat och umgås med varandra (en och annan reseberättelse brukar dyka upp efter middagen). Aktiviteten INSTÄLLD p.g.a. restriktioner m.a.a. den pågående Coronapandemin.