D1 -

Norrbotten

Mer om D1 Norrbotten

Välkommen till D1:s egen hemsida. Distriktet omfattar Norrbottens län förutom Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner som tillhör D2 (Västerbotten). Distriktet har en minst sagt respektingivande yta och tillika också en betydande andel av Sveriges totala landareal. Distriktet sträcker sig från Treriksröset i norr ner till kusten i syd. D1 har gräns mot två länder, Norge och Finland. Avståndet per landsväg till den ryska gränsen är ca 30 mil räknat från Haparanda och Norrbottens län utgör en del av Barentsregionen. Våra medlemmar finns spridda från Kiruna i norr till Piteå i söder. Huvuddelen av länets befolkning finns inom den s.k. "Fyrkanten" (Piteå-Luleå-Boden-Älvsbyn) och där finns också majoriteten av våra klubbmedlemmar. Trots detta så försöker vi att sprida våra aktiviteter till "alla" hörn i vårt stora distrikt. Självklart lämnar vi också länet på våra resor - vi gillar ju att köra motorcykel!

Medlemsutvecklingen har varit positiv under de tre senaste åren och antalet medlemmar har successivt ökat. Vi är i dagsläget fler än 130 medlemmar, familjemedlemmar oräknade. Det är speciellt glädjande att en stor andel av våra medlemmar också är aktiva och deltar i våra aktiviteter. Avsikten med distriktsverksamheten är att ni medlemmar skall få ett mervärde av medlemsskapet, att köra hoj med likasinnade, eller rättare sagt umgås och ha skoj tillsammans. Hos oss är alla välkomna och du behöver inte nödvändigtvis vara innehavare av en BMW MC för att delta i vår klubbs verksamhet.

Aktiviteter

Vi försöker att genomföra ett flertal olika aktiviteter inom distriktet, ibland även i samverkan med andra distrikt. Målsättningen är att sprida dessa över året och geografiskt över distriktets yta. Vi har dock inga egna instruktörer, så avrostningar, grus- och banaktiviteter genomförs ofta inom ramen för SMC:s ordinarie verksamhet. En av de stora utmaningarna har varit avstånden till tillgängliga banor och områden som är avskilda från vanlig trafik. Sedan 2014 har SMC dock fått tillgång till Långnäs bana utanför Piteå och go-cartbanan utanför Vuollerim började man nyttja 2018. De avser att genomföra ett flertal banaktiviteter där även under sommaren 2020.

Preliminärt program för 2020:

​Genomförd verksamhet:

Uppstartsträff genomfördes lördagen den 22 februari på Boskataskolan i Luleå. Vi var ca 15 stycken medlemmar som deltog under mötet.

 

GPS-utbildning via Internet under mars/april 

Vi provar en ny utbildningsmetod och kör 2-3 st entimmaspass via Internet.

 

Skoterweekend 3-5 april – Mårdsel

Vi tar det näst bästa färdmedlet och upplever naturens frihet. Under kvällarna avnjuter vi delikat egenlagad mat, badar bastu och berättar om den kommande sommarens planerade äventyr. Anmälan senast den 22 mars. Aktiviteten ställdes in med anledning av utbrottet av Coronavirus och risken för smittspridning av Covid-19.

Planerade aktiviteter:

”Se om din hoj” – pyssla, polera, packa! maj månad – Luleå

Vi ger tips och råd om hur du sköter om och fixar din hoj. Allt som kan tyckas behövas behöver inte kosta tusenlappar!

 

Nationaldagstur till Norge - 4-7 juni

Vi åker till Nordnorge och firar vår svenska nationaldag.  Omplanering pågår då det inte finns förutsättningar att genomföra en resa till Norge. Mer information kommer i närtid. 

 

GS-träff i Finland 12-14 juni – Summasaari, SO om Vasa (~60 mil från Luleå)

Körning på grusvägar, där man i förväg har möjlighet att välja svårighetsgrad beroende på egna färdigheter och typen av motorcykel. Planering pågår och ett flertal medlemmar från distriktet har redan nu aviserat sitt deltagande i denna årligen återkommande aktivitet. Mer information kommer under våren. Aktiviteten är INSTÄLLD p.g.a. restriktioner m.a.a. den pågående Coronapandemin.

 

Norrbotten under kalla kriget Boden-Luleå-Kalix – juli/augusti 

En aktivitet som just nu befinner sig i början av planeringsstadiet. Tanken är att vi skall nyttja befintliga medlemmars och, vid behov, inhyrda "experters" kunskaper och erfarenheter i hur tanken var att vi skulle försvara norra Sverige under kalla kriget. Tänkta besöksmål skulle kunna vara Försvarsmuséet i Boden, Rödbergsfortet och Siknäsbatteriet nära Töre. Mer information kommer senare.

 

Resa till norska BMW-klubbens årsträff 6-9 augusti 

Genomförs på Storsands Camping i Malvik precis utanför Trondheim. Vissa planer finns på att besöka denna träff. Mer information kommer senare under våren/sommaren.

 

Sankt Olavsturen – Sundsvall-Trondheim (Regionaktivitet) 6-9 augusti. Samordnas ev. med norska BMW-klubbens årsträff.

Turen följer den gamla pilgrimsleden till den mäktiga Nidarosdomen i Trondheim. Blandad tur med mycket asfalt och lite fin grusväg, för den som så önskar. Övernattningar på gränsen mellan länderna och i Trondheim. Planeras och leds av våra vänner i D3.

 

Gullviksträffen Ö-vik (grus) andra halvan av augusti

Gruskörning och matlagning i goda vänners lag. Boende i tält eller stuga. Höga kusten erbjuder fantastiska motorcykelvägar!

 

Silverlandsturen i norra Finland i slutet av augusti alt. i början av september - Gruskörning

Rolf Johansson planerar även detta år för ett genomförande i vårt östra grannland, med "basläger" i östra Finland. Mer information kommer. 

 

Höstruuska i norra Finland eller Tornedalen - början av oktober.

​Vi avslutar säsongen "enligt finska traditioner", första eller andra helgen i oktober. Det gör vi genom att bo i mysiga stugor, basta, äta god mat och umgås med varandra (en och annan reseberättelse brukar dyka upp efter middagen).