29 december 2023

Aktivitetsbeskrivningar årsträff 2024

Här ser du vilka aktiviteter vi planerat och jobbar med under träffens tre dagar

 

Den 17 Mars klockan 18.00 öppnar vi bokningen till turer och aktiviteter Årsträff 2024 Ronneby, du kommer att kunna boka dig under sidan för Årsträffen 2024;

https://www.bmwklubben.se/grupp/19/aktiviteter

 

(Tänk på att du ska vara inloggad på vår hemsida för att kunna boka dig, om du inte kommer ihåg ditt lösenord så begär ett nytt lösenord i systemet. Om du inte kommer ihåg ditt medlemsnummer så kolla på en äldre tidning eller med kansliet)

 

Underhållning söndag kväll

Vi är mycket glada att nu kunna tillkännage att hotellet har bokat upp artisten Peter Johansson som kommer att underhålla oss med Queen covers, söndag kväll efter bankettmiddagen, som grand final på årsträff 2024 Ronneby. 

https://youtu.be/3bWFl1-MCW8?si=t1dUVfTn-l5fN84M

Underhållning lördag kväll

Vi har då Lassons med vänner som underhåller i bakgrunden och efter middagen rockar de loss med många låtar att känna igen. 

https://www.facebook.com/lassonmedvanner

 

 

Grusturer

Halahultsrundan (12 mil) fredag 31 maj

Njut av Blekinges finaste grusvägar, med stopp vid offerlunden i Halahult, som har märkliga fornlämningar.
Grusvana krävs, vi startar i två grupper

 

Mien runt (15 mil) lördag 1 juni

Heldag på grus, som har allt! Den slingrar sig under ekens & bokens vackra träd. Förbi stenmurar, sjöar, ko- & fårhagar. Åk berg & dalbana, på alpina blekingska vägar.
Grusvana krävs, vi startar i två grupper

 

Skog och grus i Blekinge (8 mil) lördag 1 juni

Lätt grusrunda i genom Blekinges vackra skogar, passar även för den ovane.
Inga krav på grusdäck, 

Tikenrundan (19 mil) söndag 2 juni

Längsta grusrundan på denna träff, går ner i Skåne vid Ivösjön och upp till sjön Tiken vid Tingsryd i Småland. Njut av tre landskap.
Grusvana krävs, vi startar i två grupper.

 

Kristianopelrundan (18 mil) söndag 2 juni

En heldagstur till Kristianopel, med anor från den danske kungen Christian IV, en av de första renässansstäder som anlades i Norden. 
Enklare gruskörning, vi startar i två grupper.

 

Asfaltsturer

Kärrabolturen med motorsågar (14 mil) fredag den 31 maj (ev. även söndag 2 juni)

Vi följer småvägar längs med Blekinges skärgård och delar av Mörrumsån in mot Blekinges västra skogar där vi gör ett stopp i Kärrabol hos BMW åkaren Åke Björkhems unika motorsågssamling samt även några veterantraktorer. Lunch på Svängstakrogen Kvarnen f d Haldakrogen. Tillbaks ca 16.30

För ni som ankommer efter turstart, går det bra att ansluta längs med turen.  Antingen vid lunch 12.00-13.00 eller i Kärrabol 13.30. Kontakta turledaren Rune 0708-200850
Max 30 per tur.

 

ABU Industrimuseum (12 mil) fredag 31 maj (ev. även lördag 1 juni)

Vi kör småvägar längs skärgården i Blekinge och inlandet till ett av Sveriges förnämaste Industrimuseum. Halda grundades 1887 med produktion av fickur som blev berömda på världsutställningen i Chicago 1893. Sedan följde produktion av teleur och taxametrar samt fiskeredskap. På museet kan man än idag uppleva maskinerna från 1800-talet.
Max 30 per tur

 

Skärgårdsturen väst (15 mil) fredag 31 maj, ev. även söndag 2 juni.

En havsnära upplevelse västerut i Sveriges sydligaste skärgård. Stopp vid sevärdheter.

 

Vildmarksturen (11 mil) fredag 31 maj, ev. även lördag och söndag

Går på asfalterade småvägar nära kusten. Vi kör mot Garnanäs, genom Hällaryd. Intill byn Belganet ligger Vildmarkscaféet, där vi fikar.

 

Utvandrarnas väg (23 mil) lördag 1 juni

En dag då vi kör i Karl-Oskars och Kristinas fotspår. Stopp vid Åkerby vägskäl, samlingsplatsen för utvandrarna och vid Korpamoen, det torp som Vilhelm Moberg hade i tankarna vid skrivandet, samt besök vid Klasatorpet där utvandrarna spelades in. Följer utvandrarnas väg till Karl-Oskar & Kristina statyn i Karlshamn.  

 

Kyrkeby Bränneri i Vissefjärda (20 mil) lördag 1 juni ev extra tur samma dag

Turen går till Sveriges äldsta, idag aktiva bränneri. Ett bränneri med lång och rik historia. Det är ingen som vet exakt när brännvinstillverkningen startade men minst sedan 1771. Kyrkeby bränneri drivs idag av en grupp eldsjälar. Guidad tur på ca 1,5 tim. i bränneriet kommer att ge en intressant information om verksamheten förr och nu. Vi kör på belagda vägar, ibland lite krokigare och ibland lite rakare genom natursköna delar av Blekinge och Småland. Lunchmöjligheter på golfklubben i närheten. Max 25 deltagare per tur.          
Vi jobbar även med att få till en provsmakning av bränneriets produkter.

 

Mörrumsån kors och tvärs med besök Ryds Bilkyrkogård (22 mil) lördag 1 juni

Vi följer Blekinges skärgård väster ut från Ronneby till Mörrumsåns utlopp, därefter mindre vägar längs med ån och kommer att korsa flertalet broar upp till sjön Åsnen. Efter lunch på Ladan i Urshult blir det självguidning på Ryds bilkyrkogård som har fått internationell kultstatus bland bilentusiaster. På vägen tillbaka stopp vid meteoritkratersjön Mien och sedan följer vi Mieån mot Karlshamn.

 

Ett hörn av Skåne (24 mil) lördagen 1 juni

Vi följer delvis Blekinges skärgård bort till Pukaviksbukten. Turen har ett besöksstopp på Claessons i Bromölla där det bjuds på fika, kanske du hittar nått bra till dina mc äventyr i butiken

Återresa förbi Ivösjöns vackra landsvägar med fruktodlingar och har vi tur blommar äppelträden. Lunch på Olofströms golfklubbs Restaurang.

 Tillbaka 16:00

 

Bryggerituren (20 mil) lördag 1 juni

Turen till Emmaboda bryggeri kommer att köras på fina asfaltsvägar norr ut genom Blekinge för att sedan gå vidare in i Smålands mörka skogar.  Bryggeriet vi besöker har varit verksamt sedan 2016, har ett 20-tal olika öl i sitt sortiment inklusive cider och whisky på G. Förvaltas/drivs av ett litet antal entusiaster som lägger ned sin själ och lite till i verksamheten. 
Max 25 deltagare. Vi jobbar också med att få till en ölprovning på hotellet för deltagarna.

 

Skärgårdstur i öst (15 mil) lördag 1 juni 

En havsnära upplevelse österut i Sveriges sydligaste skärgård! Stopp vid flera sevärdheter.

 

Historiska turen (20 mil) söndag 2 juni

Blekinge är fullt av historiska platser, vi har valt att visa och berätta om några av dem.
Detta är turen för dig med stort historieintresse. Det blir många småstopp längs rundan.
Rutten är 20 mil lång och vi håller oss till de mindre vägarna så långt det går. Vi kör på asfalt med endast korta partier av grus.

 

I Vilhelm Mobergs fotspår (20 mil) söndag 2 juni

Den här turen tar dig tillbaka i tiden, närmare bestämt till tiden då författaren Vilhelm Moberg växte upp. Vi besöker platsen där Moberg föddes och där han gick i skolan. Vi besöker Rundqvistgården i Duvemåla, där vi möts av en guidad tur i historien. Turen går på asfalt med undantag för en liten sträcka grusväg (ca 400m) både till Mobergstenen och Duvemåla.

 

Ubåtsincidenten söndag den 2 juni 08:20

“På morgonenen 28 oktober 1981 skulle Sturköfiskaren Bertil Sturkman ut och vittja sina nät. Han upptäckte då en stor farkost som stod på grund vid Torumaskär i Gåsefjärden”. Så börjar Mats Holmers föredrag om den ryska grundstötta U-båten. Mats är fd sjöofficer som var med om händelsen. 

Vi kör snabba vägen till Torhamnsgården där föredraget hålls. Efter det blir det en fik,a á 45 kronor, innan det är dags för färja till Hästholmen. Där kommer Mats att peka ut de viktiga händelserna, som kan ses med kikare. 

Tackar Mats för presentationen och far vidare på mindre vägar till en lunch.

 

Karlskrona Bil & Porslinsmuseum (11 mil) söndag den 2 juni 

Tur till förlag Albinsson & Sjöbergs motor- o porlinsmuseum i Karlskrona, där vi blir guidade. Vi tar oss dit på mestadels mindre vägar från kust till inland.

 

mcQ turer

Från Hav till Grönska (17 mil) lördag 1 juni

Längs fina slingriga asfaltsvägar upplever vi Blekingekust. Efter stopp i Mörrum, där laxarna hoppar högt, kör vi vidare längs Mörrumsån. På denna tur får vi det bästa av det mesta. Kör längs vägar där bokens ljusgröna kronor bildar en sagovärld.

Korröturen (14 mil) söndag den 2 juni

I en ojämn åtta kör vi 50/50 Blekinge och Småland med 100% magiska vägar. Lunchen intas på underbara Korrö, känd för sin fantastiska miljö och gigantisk schnitzel. 

 

 

Utbildning

Trygg på MC (hojgympa) lördag 1 juni 2 timmar

Balansövningar på hojen, ger dig större säkerhet i hanteringen av din hoj. Det här är fantastiskt inspirerande. Efter dessa två timmar kommer din upplevelse, genom balans och finmotoriskt övningar på alla möjliga lekfulla sätt, sätta ett stort leende på dina läppar. Kanske du hittar tryggheten att kunna kliva av och på din hoj i långsam fart, att ta dig stående från ena sidan till andra sidan hojen när du kör i långsam fart. Allt handlar om kontroll, finmotorik, koppling, broms och balans. Du känner dig allt mer trygg med din hoj, lågfart på hojen kan upplevas lekande lätt.

Viltsimulator lördag 14:00 - 17:00 

Hur beter du dig när du plötsligt har ett vilt framför ditt fordon. Älgskadefondsföreningen kommer med en viltsimulator. Ta chansen och testa i viltsimulatorn.  

Gruskurs-intro för “nya på grus” steg 1 lördag 1 juni 3 timmar

Kursen är en komprimerad försmak av Adventurecoachs 4-stegs utbildning på grus, där vi börjar från grunden. Körteknik är fokus, vi jobbar med reglage, blick, balans, körställning, styrning, broms, vändning, ojämnt underlag. förarbeteenden, lutning, spår och hinder.
Kursen hålls på en grusyta med effektiva övningar, varierande hinder.
Passar även den med lite erfarenhet.
Max 12 deltagare

 

Gruskurs-intro “erfaren” steg 2 lördag 1 juni 3 timmar

Kursen är en komprimerad försmak av Adventurecoachs 4-stegsutbildning på grus. Mest lämpad för dig som har lite erfarenhet av grus eller gått förmiddagens kurs.
Körteknik är fokus, vi jobbar med reglage, blick, balans, körställning, styrning, broms, vändning, ojämnt underlag, förarbeteenden, lutning, spår och hinder.
Kursen hålls på en grusyta med effektiva övningar, varierande hinder.
Max 12 deltagare

 

Grusutbildning steg 3 söndag 2 juni 5 timmar

Lätt grusrunda på 8 mil i lugnt tempo. Vi tar det lugnt med flera stopp, för tips och råd.
Deltagare: De som gått utbildning steg 1 och/eller steg 2 på lördagen

 

Föredrag och guidning

Intercom presentation fredag 31 maj

Victor lär oss att använda utrustningen på rätt sätt och beskriver nyheter.

 

Tourstart lördag den 1 juni 17:00 – 18:00 

Tourstart.org är ett ruttplaneringsverktyg på webb och app. Turerna kan göras både på datorn och i appen. När rutt skapas är den automatiskt klar både i appen och webben. Andreas Wennborg berättar mer. 

 

Vin från Blekinge söndag 2 juni

Staffan Ottosson från Vingården Stora Broåkra presenterar viner från Stora Broåkra, Stora Horn och Kyrkö Vingård. Totalt sex viner varav ett mousserande.        
Pris, 260 kronor per person. Minst antal deltagare 24 personer.

 

Brunnsvandring med ”dricka brunn” söndag 2 juni två tillfällen 

Ge dig själv & din hälsa en extra boost med att dricka brunn. Gå en guidad tur med beskrivning om hur de högre ställda i Ronneby med omnejd drack brunn. Förläng turen med en vandring i Brunnsparken och få dess historia som avslutas med brunnsdrickning.

                                                                                                                                 

Provsmakning Emmaboda bryggeriets produkter

Max 25 deltagare. Vi jobbar med att få till en ölprovning på hotellet för deltagarna på bryggerituren.

 

Provsmakning Kyrkeby bränneriets produkter

Max 25 deltagare. Vi jobbar med att få till en produktprovning på hotellet för deltagarna på brännerituren.

 

Utflyktsmål för körning på egen hand

(avstånd enkel väg)

 

Karlskrona Marinmuseum (3 mil) Stumholmen, Karlskrona

Sveriges nationella museum om det svenska sjöförsvarets historia, från 1522 till idag.

 

Karlshamns Punchmuseum (3,2 mil) Vinkelgatan 7

I detta magasin har J N von Bergens punschfabrik återuppbyggts i en autentisk miljö med fungerande maskiner och kompletta inventarier. Punschmuseet är öppet fredag 13 till 16, lördag och söndag 13 till 17. Museet delar entré med Karlshamns Konsthall på Vinkelgatan.

 

Karlshamn Kastellet (3,2 mil), färja från Hamngatan

Ön är en försvarsanläggning från tiden på 1600-talet då danskfejderna var vanliga. Idag är Kastellet ett spännande och lättillgängligt utflyktsmål. Under lågsäsong är turerna till Kastellet gratis på lördagar och söndagar. Caféet som finns på ön är endast öppet under högsäsong, vi vet ännu inte om det är öppet denna helg.

 

Svarta Bergen (9 mil) WGS84 56.39503° 14.2497°

En mäktig miljö präglad av stenbrytning från 1889 till 1989. Finns skulpturpark, museum och restaurang. Öppet 11-15.

 

Linnés Råshult (12 mil) Råshult 78, 34371 Diö

Förmedlar känslan av ett 1700-tals komministerboställe. Se dig omkring och ta en fika.

 

Mörrums Sportfiskecenter (4 mil), Kvarnvägen 1, 375 30 Mörrum

Vid Kungsforsen ligger centrum för sportfisket. Här finns shop, kontor, utställning om laxens liv och fiskets historia och invägningen. Restaurangen är stängd.

 

Nybro Agent 007 museum (10 mil),  Emmabodavägen 20, 382 45 Nybro

1000 m2 med utrustning från James filmer, som BMW 1200, Jaguar E-type med mera.

 

IKEA-museét (11 mil), IKEAgatan 5, Älmhult

Upplev IKEA historia och design. Restaurang finns i museet.

 

Aktiviteter Ronneby Brunn

Hotellets bad och SPA ingår i boendet, behandlingar behöver bokas med hotellet och ingår ej. Det finns fina trädgårdar att njuta av i den vackra utemiljön. Hotellet har ett Living-room i källaren med barhäng, karaoke, shuffleboard och dart där du kan mingla om kvällarna.

 

Roadbook från Ronneby Brunn

Hotellets hemsida har blandade utflyktsmål, ladda ner deras roadbook.

 

Tillbaka till startsidan för Årsträff 2024